Ćwiczenie nr 132. Wyznaczanie współczynnika lepkości cieczy oraz zależności lepkości cieczy od temperatury.
Ocena : .........
1. Wykaz przyrządów :
Do wykonania ćwiczenia użyliśmy następujących przyrządów : wiskozymetru pracującego w oparciu o prawo Stokesa, wiskozymetru Hopplera i stopera.
2. Metody pomiaru :
Część A : Metoda Stokesa :
W tej części doświadczenia mieliśmy do dyspozycji rurę wypełnioną cieczą o znanej gęstości. W środku znajdowała się kulka o znanych parametrach. Należało wyznaczyć czas spadania kulki w rurce i wyznaczyć współczynnik lepkości .
Dane dotyczące rury :
- odległość między rysami na rurze wiskozymetru: - średnica rury : - gęstość cieczy ( gliceryny ) : Dane dotyczące kulki :
- średnica kulki : - masa kulki : Inne dane :
- przyspieszenie ziemskie : - średni czas przelotu kulki : .
Tab. 1. Nr pomiaru
Czas przelotu t [s]
1
10,3
2
10,3
3
10,2
4
10,2
5
10,25
6
10,2
7
10,3 8
10,4
9
10,25 10
10,2
Wyznaczamy wartość współczynnika lepkości badanej cieczy :
f - doświadczalnie ustalana wielkość, charakterystyczna dla danego zestawu pomiarowego ( przyjęliśmy f=0 ).
Szacujemy niepewność wyznaczania lepkości na podstawie prawa Stokesa korzystając z wzoru :
(…)
… : .
-------------------------------------------------------------------------
Część B : Metoda Hopplera :
Doświadczenie polegało na wyznaczeniu zależnosci lepkości od temperatury oraz energii aktywacji cieczy.
Na początku dokonaliśmy pomiarów czasów 10 przelotów kuli przez strefę pomiarową wiskozymetru Hopplera w temperaturze otoczenia i obliczyliśmy średni czas : . Współczynnik lepkości dla tej temperatury : . Póżniej włączyliśmy termostat i wykonaliśmy pomiary zależności…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)