Wpływ stężenia katalizatora na szybkość inwersji sacharozy-opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 679
Wyświetleń: 3465
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wpływ stężenia katalizatora na szybkość inwersji sacharozy-opracowanie - strona 1 Wpływ stężenia katalizatora na szybkość inwersji sacharozy-opracowanie - strona 2 Wpływ stężenia katalizatora na szybkość inwersji sacharozy-opracowanie - strona 3

Fragment notatki:

Wpływ stężenia katalizatora na szybkość inwersji sacharozy
Cel: Wyznaczenie zależności stałej szybkości reakcji inwersji sacharozy od stężenia kwasu HCl, będącego katalizatorem reakcji.
Przebieg doświadczenia: Najpierw sporządziłyśmy roztwór sacharozy odważając 20,313 gram substancji i rozpuszczając ją w 100 ml wody destylowanej. Następnie odpipetowałyśmy pięć części współmiernych do pięciu kolbek o pojemności 50 ml. Nasze doświadczenie polegało na zaobserwowaniu kąta skręcalności poszczególnych próbek, do których dodaliśmy wodę destylowaną oraz kwas solny o stężeniu odpowiednio: 3, 2 i 1 [mol/dm3]. Podczas przeprowadzenia doświadczenia w naszym układzie zachodziła następująca reakcja:
Temperatura w jakiej przeprowadzałyśmy pomiary wynosiła T=22,5oC.
Wyniki pomiarów: Kąt skręcalności płaszczyzny dla roztworu sacharozy z dodatkiem wody destylowanej wynosił 13,5o. W poniższej tabeli zamieszczamy wyniki dla roztworu sacharozy z dodatkiem kwasu o konkretnym stężeniu:
3M HCl
t [min]
0
10
15
20
25
30
kąt [o]
11,45
10,10
9,60
7,00
5,50
4,30
2M HCl
t [min]
0
10
20
30
40
50
kąt [o]
12,65
11,80
10,00
8,20
6,45
4,80
1M HCl
t [min]
0
10
20
30
40
50
kąt [o]
12,95
12,65
11,60
10,55
9,35
8,45
Opracowanie wyników:
Obliczanie kąta skręcania dla mieszaniny poreakcyjnej ze wzoru:
Gdzie: 0 - kąt skręcania płaszczyzny polaryzacji przed reakcją ∞  kąt skręcania mieszaniny poreakcyjnej t - temperatura w oC
Po podstawieniu naszych wartości do powyższego wzoru, otrzymałyśmy wartość ∞ = -4,42o.
Sporządzenie wykresów zależności od czasu dla naszych stężeń HCl.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz