Saprobowość i systemy saprobów

Nasza ocena:

5
Pobrań: 189
Wyświetleń: 3353
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
  Saprobowość i systemy saprobów - strona 1

Fragment notatki:


Saprobowość i systemy saprobów Saproby -  organizmy, które bytują w wodach o różnym stopniu zanieczyszczenia.  System saprobów-  Metoda, w której przyjęto różną tolerancję organizmów wodnych na zanieczyszczenia i w związku z tym  każdy ma jakąś wartość wskaźnikową.  System saprobów wg Kolkwitza i Marssona:   -  polisaproby      - silnie zanieczyszczone (pełno bakterii milion/mililitr, zwierzęta i rośliny niezdolne do  życia, nie dochodzi światło, silna eutrofizacja, warunki beztlenowe, wydzielanie się bardzo przykrych  zapachów, znajdują się zazwyczaj przy wylocie ścieków) - α-mezosaproby - średnio zanieczyszczone (eutrofizacja już nie tak silna, przykre zapachy, utlenianie  produktów strefy pierwszej, bakterie kilkaset tysięcy/mililitr, pojawianie się: sinic, orzęsek, wiciowców)  - β-mezosaproby  - mniej zanieczyszczone (dalsze procesy utleniania [które nie zaszły w strefie drugiej],  mineralizacja zw. org., bakterii dziesiątki tysięcy/mililitr, dominują już rośliny zielone, pojawianie się  wielu gat. ryb oraz wrotek, brak przykrego zapachu) - oligosaproby  - mało zanieczyszczone (proc. utl. zakończone, muł denny jest zmineralizowany, bakterie  mniej niż tysiąc/mililitr, rozwój roślin zielonych, woda bogata w tlen i składniki mineralne, pojawiając się  organizmy takie jak: skorupiakikrasnorostyzielenice, larwy chruścików oraz ryby łososiowate) ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz