Cechy produkcyjne rolnictwa

Nasza ocena:

3
Pobrań: 42
Wyświetleń: 1036
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Cechy produkcyjne rolnictwa - strona 1 Cechy produkcyjne rolnictwa - strona 2 Cechy produkcyjne rolnictwa - strona 3

Fragment notatki:


Cechy produkcyjne rolnictwa - określają efekty produkcji rolnej, ile czego ise wytwarza i czemu służy wytworzenie produkcji rolnej.
Rolnictwo odłogowe - niska produktywność w stosunku do całej ziemi, niska produktywność pracy, mało wydajne narzędzia pracy, produkcja ledwo wystarcza na wyżywienie rodziny rolnika, produkcja na eksport nieduża, to rolnictwo samo zaopatrzeniowe.
Rolnictwo ugorowe - produktywność wyższa w stosunku do całej ziemi, wyższa wydajność pracy żywej, lepsze narzędzia, i zwierzęta pociągowe, wyższa produkcja w stosunku do nakładów pracy, większa część na sprzedaż, chów zwierząt zmienia część produkcji roślinnej na zwierzęca: mleko, mięso tłuszcz.
Główne formy rolniczego użytkowania ziemi :
- ziemie uprawne (grunty orne)
- sady i plantacje
- trwałe użytki zielone (łąki i pastwiska)
Sposób wykorzystywania użytków rolnych zależy od: - woli działania człowieka
- czynników przyrodniczych
- poziomu rozwoju społeczno-gospodarczego
- międzynarodowego podziału pracy
- gęstości zaludnienia
- zapotrzebowania na ziemie
- koniunktury rynkowej
Największy powierzchniowo areał użytków rolnych mają: Chiny, Australia, USA, Brazylia, Rosja.
Największy odsetek użytków rolnych mają: Urugwaj 84%, Kazachstan 81%, Mongolia 81%, Mołdawia 78%, Bangladesz 71%, Wlk, Brytania 70%, Ukraina 69%.
Łąki i pastwiska - największy areał: Australia, Chiny, USA, Brazylia, Kazachstan, Arabia Saud., Mongolia, Sudan, Rosja.
Odsetek procentowy: Irlandia 67%, RPA 67%, Argentyna 51%, Australia i Oceania 50%.
Sady i plantacje - największy areał: Indonezja, Brazylia, Chiny, Malezja, Hiszpania, Filipiny, Wyb. Kości Słoniowej, Włochy, Francja (w większości są to plantacje drzew kauczukowych, sadów owocowych, krzewów winorośli).
Produkcja roślinna - rośliny alimentacyjne, służące spożyciu przez człowieka
- rośliny pastewne, na potrzeby żywienia inwentarza żywego (zwierząt)
- rośliny przemysłowe, w celu dostarczania surowców przemysłowych (towarowe produkty)
Zboża (alimentacyjne) * wypiek pieczywa, sporządzanie potrwa mącznych, wyrób kasz, pasze dla zwierząt
* W krajach gospodarcz o rozwiniętych większa część zbóż jest przeznaczana na pasze, a w krajach rozwijających się do 75 procent jest spożywane przez ludzi
Pszenica Gatunki: samopsza, płaskurka, orkisz.
Istotna role mają tylko dwa gatunki:
Pszenica zwyczajna - klimat wilgotny, lepsza do ciast i wyrobów cukierniczych, uprawiana w póln-zach Europie (Francja, Niemcy, Wlk. Brytania)


(…)

…. Europie i Azji Zach.
Śliwy - Chiny, USA, Iran, Włochy, Turcja
Morela - klimat ciepły, połud. Europa: Hiszpania, Włochy, Francja, Węgry, Turcja, Chiny, Japonia, USA
Brzoskwinia - Włochy, Francja, Hiszpania, Bułgaria, USA, Argentyna, Australia
Truskawki - USA, Polska, Hiszpania, Japonia, Korea Połud. Włochy.
Winorośl - kraje śródziemnomorskie, owoce świeże, suszone, na soki, alkohol. Nie wymaga dobrych…
…, kasz, zup. Dziś jako roślina pastewna i przeważnie w browarnictwie, do tuczu zwierząt (trzody chlewnej), pasza dla koni i mułów.
Jęczmień jary - krótki okres wegetacyjny, znosi łatwo chłody
Jęczmień ozimy - niezbyt odporny na mrozy, lepiej znosi gorąco i susze
Jęczmień browarny w optymalnych warunkach.
Gleby żyzne. Największy producent w Europie: Rosja, Francja, Wlk. Brytania, Niemcy, Dania.
W krajach śródziemnomorskich: Hiszpania, Maroko, Syria, Irak, Iran.
Inne kraje: Chiny, USA, Argentyna, Australia.
Owies zwyczajny średnie wymagania glebowe/ klimatyczne
Krótki okres wegetacji, klimat chłodny i wilgotny, znosi duże opady, gleby bielicowe.
Uprawiany prawie wyłącznie w Europie i Ameryce Półn.
Służył do wyrobu placków, kasz i alkoholu (whisky), roślina pastewna dla koni.
Uprawy w: Wlk. Brytania, Francja, Niemcy…
…, syrop, spirytus.
Uprawa: Chiny, Rosja, Białoruś, Ukraina, Polska, Indie, Japonia, USA, Brazylia, Argentyna, Peru.
Warzywa
Warzywa objętościowe: kapusta, buraki, marchew, korzeniowe.
Warzywa wartościowsze: pomidory, ogórki, kalarepa, brokuły, sałata, rzodkiewka, szpinak, szparagi, fasolka.
Warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka
Warzywa bulwowe: seler, kalarepa, cebula, kapusta
Warzywa kwiatostanowe…
… gleb, klimat gorący. Uprawa: Francja, Włochy, Hiszpania, Portugalia, Grecja, Turcja, Tunezja., USA, RPA, Australia.
Owoce cytrusowe - pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny, uprawa: Azja, kraje międzyzwrotnikowe, Europa, Ameryka.
Pomarańcze - kwaśna i słodka, uprawa: Brazylia, USA, Hiszpania, Włochy, Izrael, Chiny, Indie, Iran, Pakistan, Japonia
Mandarynki - Chiny, Japonia, Indie, Włochy…
… - środek pobudzający z liści krzewu lub drzewa (Peru, Boliwia). Z liści wyrabia się też narkotyk - kokainę (Ameryka, Afryka zach. Jawa). Koka i kola stosowane do wyrobu coca-coli (Afryka zach., Jamajka).
Konopie indyjskie - uprawa: Indie, Iran, Afganistan, Turcja, Syria, Afryka Płn., wyrabia się na związki odurzające (haszysz, marihuana).
Mak - wyrabia się substancje zawier. morfinę, kodeinę, stosowaną…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz