Analiza finansowa - zakłady mięsne

Nasza ocena:

5
Pobrań: 217
Wyświetleń: 2954
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Analiza finansowa - zakłady mięsne - strona 1 Analiza finansowa - zakłady mięsne - strona 2 Analiza finansowa - zakłady mięsne - strona 3

Fragment notatki:

Cała analiza zawiera 44 strony i składa się z następujących punktów: ogólna charakterystyka przedsiębiorstwa, historia emitenta, dane o członkach zarządu oraz organach nadzoru, kapitał spółki, działalność gospodarcza Spółki, podstawowe produkty, otoczenie spółki, główne rynki zbytu spółki, wartość sprzedaży z podziałem na rodzaje działalności i kierunki sprzedaży, koszty wytworzenia sprzedanych produktów, porównanie przychodów i kosztow własnych, poziom zatrudnienia i jego zmiany, bilans przedsiębiorstwa i jego analiza, analiza sytuacji majątkowej, aktywów, analiza sytuacji majątkowej, pasywów, analiza sytuacji kapitałowo - majątkowej, wskaźnik płynności finansowej, analiza wskaźników płynności finansowej, wynik finansowy i jego analiza, analiza rachunku zysków i strat, wskaźniki zyskowności, analiza wskaźników zyskowności, analiza sprawności działania i zadłużenia przedsiębiorstwa, wskaźniki rotacji i długości cyklu, analiza wskaźników sprawności działania, wskaźniki zadłużenia, analiza wskaźników zadłużenia, analiza przepływów pieniężnych

Spis treści
1. Ogólna charakterystyka przedsiębiorstwa
NAZWA, SIEDZIBA, FORMA PRAWNA SPÓŁKI
FIRMA
Zakłady Mięsne w Kole Spółka Akcyjna Skrót filmy: ZMs w Kole S.A.
REGON - 310166019
NIP - 666-00-12-811
SIEDZIBA
Siedzibą Spółki jest Koło ul. Toruńska 262
62-600 Koło
tel. (063) 721 522
fax (063) 721 638
tlx 048595
FORMA PRAWNA
Formą prawną emitenta jest spółka akcyjna. Zakłady Mięsne w Kole S.A. działają na podstawie Kodeksu Handlowego, ustaw szczególnych oraz postanowień Statutu.
Spółka została wpisana do rejestru handlowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Koninie Wydział Gospodarczy. Wpis został dokonany w dniu 30 marca 1994 r., na mocy Postanowienia Sądu Rejonowego W Koninie Wydział Gospodarczy.
Spółka nie zawiera żadnych ograniczeń, co do czasu trwania Spółki. Wynika stąd, że czas trwania Spółki jest nieograniczony.
HISTORIA EMITENTA
L.p
Data
Wydarzenia
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
3 listopada 1971 r.
10 grudnia 1973 r.
16 czerwca 1975 r.
1 stycznia 1990 r.
1 stycznia 1993 r
24 marca 1994 r.
24 czerwca 1996 r.
Na mocy Zarządzenia Nr 81 Naczelnego Dyrektora Centrali Przemysłu Mięsnego (CPMs), utworzony został, w ramach Wojewódzkiego Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego w Poznaniu, zakład pod nazwą: „Zakłady Mięsne w Kole w budowie”
Na mocy Zarządzenia Nr 60, wydanego przez Naczelnego Dyrektora CPMs, nazwę zakładów zmieniono na „Zakłady Mięsne w Kole". Zakłady Mięsne w Kole weszły w skład Wojewódzkiego Przedsiębiorstwa, Przemysłu Mięsnego w Poznaniu.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu, utworzył przedsiębiorstwo państwowe pod nazwą „Okręgowe Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego w Kole". W skład Przedsiębiorstwa weszły trzy zakłady działające dotychczas w ramach WPPMs w Poznaniu: Zakłady Mięsne w Kole, Zakłady Mięsne w Kaliszu, Zakłady Mięsne w Krotoszynie.


(…)

… Unii Europejskiej zobowiązane są posiadać uprawnienia eksportowe, a po ich uzyskaniu poddać się stałemu nadzorowi sanitarno-weterynaryjnych UE. Od momentu powstania ZMs w Kole S.A. spełniają sanitarne i techniczne wymagania UE.
Sprzedaż krajowa Spółki, podobnie jak innych zakładów przemysłu mięsnego, wykazuje wahania sezonowe. Generalnie, największy wzrost sprzedaży wyrobów mięsnych notowany…
…)
7773,90
5443,9
7640,5
4863,7
8.
Kapitał własny (9+10)
65973,20
65589,60
73371,40
79115,2
9.
Kapitał własny
65973,20
65589,60
72018,60
77762,40
10.
Rezerwy
-
-
1352,80
1352,80
11.
Aktywa ogółem
83821,40
86363,60
86123,90
91059,80
WYSZCZEGÓLNIENIE
KONSTRUKCJA WSKAŹNIKA
JEDN. MIARY
LATA
1994r
1995r
1996r
1997r
Wskaźnik zyskowności sprzedaży netto (wskaźnik rentowności sprzedaży netto)
Zysk netto*100…
… się na bardzo zróżnicowanym poziomie, a najwyższa jego wartość przypada na rok 1997. Oznacza to, że rentowność sprzedaży netto w Spółce w tym roku uległa poprawie, ponieważ wzrost tego wskaźnika świadczy o wzroście sprzedaży.
Wskaźnik zyskowności sprzedaży brutto
Wskaźnik zyskowności sprzedaży brutto (RSB) powinien również dążyć do maksimum. Jak wynika z wykresu największy wskaźnik osiągnięty został w roku 1997. Marża…
… jest na ogół w miesiącach styczeń-luty, kiedy maleje i wzrasta rola handlu targowiskowego. Sprzedaż eksportowa nie wykazuje istotnych wahań sezonowych. Stąd też w przedsiębiorstwach , w których duży jest udział eksportu, ogólna sezonowość sprzedaży jest mniejsza. Dotyczy to także ZMs w Kole S.A.
2.4 WARTOŚĆ SPRZEDAŻY Z PODZIAŁEM NA RODZAJE DZIAŁALNOŚCI I KIERUNKI SPRZEDAŻY
PRZYCHODY ZE SPRZEDAŻY…
… rodzajów mięsa porcjowanego
-mięso wołowe - 6 gatunków mięsa luzem i 12 gatunków elementów wołowych rasy Charolaise i Limousine
-asortymenty mięsa mielonego; 13 rodzajów podrobów
-kości konsumpcyjne
-tłuszcze jadalne Obok jadalnych produktów przetwórstwa mięsnego Spółka oferuje również niejadalne produkty uboju, wśród których znajdują się: mączki mięsne-kostne,
skóry wieprzowe i wołowe
surowce…
… do krajów WNP (głównie do Rosji) wędlin i konserw. Ponadto, Polska eksportowała tych krajów tusze wieprzowe i tłuszcze zwierzęce. Rynek ten byt bardzo istotny dla sektora gdyż lokowano na nim nadwyżki tusz wieprzowych oraz tanie przetwory z mięsa o wysokiej zawartości tłuszczu, których nadwyżki na rynku krajów byty duże.
Wielkość polskiego eksportu mięsa i przetworów mięsnych (bez drobiu, koniny i baraniny
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz