Wykład - barwniki, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1435
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - barwniki, sem IV - strona 1

Fragment notatki:

Barwniki naturalne: ksantofile, karoteny, luteina. kapsakantyna. syntetyczne: ester etylowy, kwas apokarotenowy. Dajemy np. kurom żeby nie było mięso blade lub żeby jajka były żółte.
Antyoksydanty- mają chronić w paszy skład. wrażliwe na utlenowanie np. kw tł, wit A.
Naturalne: wit E, C, bioflawonoidy, Se-dzięki peroksydazie glutationowej!!
Syntet: BHT,BHA,
Hormony- w UE zakazane! W USA i Argentynie -stosowane. Np. impl. z somatostatyny, hh pł-gestageny,blokery adrenaliny,
Detoksykanty-stosowane gdy podejrzenie o mykotoksyny w paszy(dopuszczony poziom, gdy za dużo -to żarcie do spalenia) np. glinokrzemiany, zeolity(?)
Mykotoksyny - toksyny wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów (pleśni) z rodzajów: Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Rhizoctonia, Claviceps i Stachybotrys. Optymalna temperatura w jakiej tworzą się mykotoksyny oscyluje w granicach 20-25°C. Źródłem mykotoksyn są najczęściej zakażone produkty żywnościowe, toksynotwórcze pleśnie mogą także namnażać się w budynkach. Często są to substancje rakotwórcze i mutagenne; m.in. hamują syntezę DNA oraz powodują zmiany w metabolizmie RNA. Mykotoksyny mogą być przyczyną ostrych i przewlekłych zatruć (także śmiertelnych), mogą powodować alergie, grzybice, choroby układu oddechowego, pokarmowego i wątroby, a także liczne choroby związane z osłabieniem układu odpornościowego.
Do mykotoksyn zalicza się m.in. aflatoksyny, ochratoksyny (m.in. ochratoksynę A), patulinę i kwas aspergilowy.
Mykotoksyny: Aflatoksyny- prod przez aspargillus,obniżają wzros, zwiekszają zużycie paszy, uszkodz. narz. wewn. W orzeszkach ziemnych, śmiertlne.
Ochratoksyny - grupa mykotoksyn produkowanych przez grzyby z gatunku Aspergillus (np. A. ochraceus) i Penicillium (np. P. viridicatum). W grupie tej wyróżnia się ochratoksynę A, B i C. Są szeroko rozpowszechnione w środowisku, występują jako naturalne zanieczyszczenia w magazynowanych zbożach, orzeszkach lub nasionach bawełny.
Ochratoksyna(?)- aspergillus i penicilinum, negatywny wpływ na nieśność, ukł immunolog., nerki i wątroba.
Trychotacyny- fusarium, głw w kukurydzy. Uszkadza żeńskie narz.rozrodcze,wcześniejsze dojrzew. Loszek
Zioła-nad lub podziemne cz.roślin zawierajace metabolity wtórne(glikzydy,pektyny,śluzy,,flawonoidyalkaloidy..), wpływające pro zdrowotnie
F:-stumylacja apetytu,-funckje trawienne (motoryka jelit,soki), -poprawiają metabolizm, -
Wpływ na jakość produktu
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz