Wstęp do towaroznawstwa zwierzęcego - wykład, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 63
Wyświetleń: 511
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wstęp do towaroznawstwa zwierzęcego - wykład, sem IV - strona 1

Fragment notatki:

WSTĘP DO TOWAROZNAWSTWA ZWIERZĘCEGO
Towaroznawstwo- jest rozległą dziedziną wiedzy, której przedmiotem poznania jest towar.
Nauka o właściwościach towarów, metodach ich badania i oceny, czynnikach, zjawiskach i procesach rzutujących na ich jakość i wartość użytkową, o właściwym kształtowaniu jakości produktów w sferach przedprodukcyjnej i produkcji i poprodukcyjnej.
Towar- podstawowym pojęciem w towaroznawstwie jest towar. Powstaje on w wyniku zamierzonej działalności człowieka.
Ważnymi atrybutami towaru są:
-wartość użytkowa, czyli zdolność zaspokajania potrzeb
-wartość wymienna, czyli cena.
Jakość towaru to spełnienie wymagać dotyczących jego oczekiwań.
Grupy towarów o wspólnych cechach nazywamy asortymentem, np. nabiał
Elementy składające się na asortyment nazywa się sortymentem, np. sery
Artykuły to towary przeznaczone na sprzedaż, np. ser gouda, twaróg
Naukę o towarach podzielono na:
-towaroznawstwo ogólne- dotyczące całej dziedziny nauki (klasyfikacje, normalizacje, certyfikacja, opakowania, znakowanie towarów)
-towaroznawstwo branżowe- które podzielono na:
a) tow. Żywności
b) tow. Wyrobów nieżywnościowych
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz