Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - strona 134

note /search

Indeks glikemiczny - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 28
Wyświetleń: 406

INDEKS GLIKEMICZNY Klasyfikuje żywność porównując wzrost glikemii po spożyciu 50g określonego produktu spożywczego zawierającego węglowodany, ze wzrostem poziomu glukozy we krwi po spożyciu 50g glukozy. Badania określające indeks glikemiczny poszc...

Kwas elaidynowy - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 63
Wyświetleń: 917

Kwas elaidynowy Trans-9-oktadecenowy Kwasy tłuszczowe nasycone O krótkim łańcuchu: Kwas masłowy (butanowy) 4 Kapronowy (heksanowy) 6 O średnim łańcuchu: Kaprykowy 8 Kaprynowy (dekanowy) 10 Laurynowy (dekanowy) 12 O długim łańcuchu: Mirystyno...

Leczenie żywieniowe - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 28
Wyświetleń: 539

Leczenie żywieniowe polega na podaży energii, białka, elektrolitów, pierwiastków śladowych i witamin w płynach dożylnych lub w dietach przemysłowych podanych tym chorym, którzy nie mogą być żywieni w sposób naturalny, ze względu na char...

Monosacharydy - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - post_powanie dietetyczne
Pobrań: 42
Wyświetleń: 1078

Do monosacharydów zalicza się również proste ich pochodne np.: -aminocukry- powstałe przez podstawienie grupy- NH2 przy węglu drugim w miejsce grupy -OH -glukozamia-wchodząca w skład glikoprotein, np. substancji grupowych krwi, -galaktozamina...

Niedożywienie i jego następstwa kliniczne - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 14
Wyświetleń: 567

Niedożywienie i jego następstwa kliniczne Niedożywieniem nazywamy stan, w którym dochodzi do niedoboru jednego lub kilku składników pokarmowych. Najczęstszymi przyczynami tzw. niedożywienia szpitalnego są: -niedostateczne odżywianie doustne spowodowane m.in.: utratą łaknienia, niesmaczną i niezbila...

Monitorowanie stanu odżywiania - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 35
Wyświetleń: 539

OCENA I MONITOROWANIE STANU ODŻYWIENIA CHORYCH PRZYJMOWANYCH DO LECZENIA SZPITALNEGO Stan odżywienia, w świetle międzynarodowej terminologii, jest to stan zdrowie wynikający ze zwyczajowego spożycia żywności, wchłaniania i wykorzystania wchodzących w jej skład

Odżywianie - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - post_powanie dietetyczne
Pobrań: 14
Wyświetleń: 847

Odżywianie- jest niezbędne do funkcjonowania organizmu, podobnie jak dostarczanie wody i tlenu. Polega na zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu na podstawowe składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i wod...

Poilisaharydy - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 28
Wyświetleń: 637

POLISAHARYDY HOMOGLIKANY- zbudowane z jednego rodzaju monosacharydów SKROBIA-polisacharyd roślinny amyloza + amylopektyna Amyloza (15-20%) -250-300 glukoz powiązanych α-glikozydowo w pozycji 1 4 wewnętrzna część ziaren skrobi, rozpuszcza się w gorącej wodzie dając roztwór koloidowy. Amylopektyna...

Przesiewowa ocena stanu odżywiania - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 28
Wyświetleń: 938

PRZESIEWOWA OCENA STANU ODŻYWIENIA Cel: -identyfikacja osób z zaburzeniami stanu odżywienia -identyfikacja osób u których istnieje ryzyko rozwoju niedożywienia -określenie wskazań do pogłębionej oceny stanu odżywienia i leczenia żywieniowego

Tłuszcze jadalne i techniczne - omówienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 7
Wyświetleń: 735

Tłuszcze jadalne i techniczne Tłuszcze schnące, półschnące i nieschnące Zawartość poszczególnych rodzajów kwasów tłuszczowych w wybranych produktach spożywczych Produkt spożywczy Kwasy tłuszczowe     Nasycone (g) Jednonienasycone (...