Niedożywienie i jego następstwa kliniczne - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 14
Wyświetleń: 567
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Niedożywienie i jego następstwa kliniczne  - omówienie - strona 1 Niedożywienie i jego następstwa kliniczne  - omówienie - strona 2 Niedożywienie i jego następstwa kliniczne  - omówienie - strona 3

Fragment notatki:

Niedożywienie i jego następstwa kliniczne Niedożywieniem nazywamy stan, w którym dochodzi do niedoboru jednego lub kilku składników pokarmowych.
Najczęstszymi przyczynami tzw. niedożywienia szpitalnego są: -niedostateczne odżywianie doustne spowodowane m.in.: utratą łaknienia, niesmaczną i niezbilansowaną dietą, nudnościami, wymiotami, dolegliwościami bólowymi przy połykaniu na skutek stanu zapalnego śluzówek przewodu pokarmowego. -zwiększona utrata substancji odżywczych na skutek zaburzeń trawienia, wchłaniania, przetok jelitowych i biegunki -zwiększone zapotrzebowanie na energię i białko spowodowana hiperkatabolizmem w przebiegu zakażenia, urazów, nowotworów, wysokiej gorączki, zastosowania radio i chemioterapii oraz przewlekłej antybiotykoterapii -przedłużone (10 dni) podawanie dożylne płynów krystalicznych (0,9% NACl, płyny wieloelektrolitowe) i 5% glukozy nie zapewniających pokrycia nawet minimalnego zapotrzebowania energetycznego.
Wyróżniamy trzy rodzaje niedożywenie: 1.Niedożywienie typu marasmus- charakteryzujące się zmniejszeniem masy ciała i innych wskaźników antropometrycznych oraz immunologicznych z zachowaniem prawidłowych stężeń białka i albumin w surowicy krwi, które ulegają obniżeniu dopiero w końcowym stadium niedożywienia. ten typ niedożywienia jest następstwem przewlekłego nie powikłanego głodzenia. 2.Niedozywienie typu kwashiorkor-charakteryzuje się spadkiem stężenia białek w surowicy, a zwłaszcza albumin i innych białek o krótkim okresie półtrwania oraz spadkiem odporności komórkowej. Ten typ niedożywienie, nazywany też ostrym niedożywieniem z hipoalbuminemią i obrzękami, występuje zwykle u uprzednio dobrze odżywionych chorych lub otyłych po dużym urazie lub zakażeniu, a więc w okresie nasilonego katabolizmu i niedostatecznej podaży białka i energii. 3.Niedożywienie typu mieszanego- charakteryzujące się spadkiem masy ciała, stężenie białek w surowicy krwi, odporności komórkowej i zaburzeniami gospodarki wodno-elektrolitowej. Występuje u hipokatabolicznych chorych, nie otrzymujących dostatecznej podaży białka i substancji energetycznych lub u chorych z niedożywieniem marasmus dodatkowo obciążonych urazem lub zabiegiem operacyjnym.

(…)

… niedożywienia należą: -zmniejszenie masy ciała, -osłabienie siły mięśniowej i sprawności psychomotorycznej, -upośledzenie odporności, -niedokrwistość niedobarwliwa, -zmniejszenie stężenie białek w surowicy krwi, -zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej, -atofia błony śluzowej jelita, -osłabienie perystaltyki jelitowej sprzyjające kolonizacji jelita szczepami bakteryjnymi.
Do wtórnych następstw niedożywienia należą: -wzrost częstości zakażeń, -zaburzenia w gojeniu ran powodujące rozejścia zespoleń i wytrzewienia, -wzrost chorobowości i śmiertelności, -pogorszenie efektywności leczenia onkologicznego, -przedłużenie pobytu w szpitalu i zwiększony z tym wzrost kosztów leczenia, -wydłużenie okresu rekonwalescencji.
Niedożywienie pogarsza jakość życia chorych oraz decyduje o mniejszej skuteczności zastosowanego…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz