Oznaczanie aktywności amylazy w pszenicy

Nasza ocena:

3
Pobrań: 2401
Wyświetleń: 7476
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Oznaczanie aktywności amylazy w pszenicy - strona 1 Oznaczanie aktywności amylazy w pszenicy - strona 2 Oznaczanie aktywności amylazy w pszenicy - strona 3

Fragment notatki:


Biochemia – sprawozdanie 7                               8.2.1. Oznaczanie aktywności β-amylazy metodą Noeltinga i Bernfelda w  ziarnie pszenicy     Opis doświadczenia    1 g ześrutowanego ziarna pszenicy (oraz jęczmienia, pszenżyta i owsa w  osobnych próbach) zalewamy 200 cm3 wody destylowanej   Dokładnie mieszamy, wytrząsamy co 5 minut i po 30 minutach przesączmy,  wylewając pierwsze partie przesączu  1cm3 wyciągu badanej β-amylazy przenieść do probówki umieszczamy w łaźni  wodnej o temperaturze 20 stopni Celsjusza   Dodajemy 1cm3 roztworu badanej skrobi, uprzednio doprowadzonej do  temperatury 20 stopni Celsjusza   Po 180 sekundach dodajemy 2 cm3 odczynnika   Probówkę zanurzamy na 5 minut we wrzącej łaźni wodnej  Oziębiamy pod bieżąca woda i rozcieńczamy 20 cm3 wody   Wykonujemy próbę kontrolna gdzie, zamiast skrobi, używamy 1 cm3 wody.  Najpierw dodajemy odczynnik, potem enzym   Porównujemy absorbancję otrzymanych wyników z wynikiem z próby  kontrolnej przy użyciu filtru zielonego S53 w kuwetach o średnicy 20 mm    Wartości ekstynkcji, wyrażone w mg maltozy, odczytujemy z krzywej  wzorcowej w sposób następujący;  Do 2 cm3 roztworu, zawierającego maltozę w ilości od 0,2-2 mg dodajemy 2  cm3 odczynnika  Mieszaniny umieszczamy na 5 minut we wrzącej łaźni wodnej, ochładzamy,  rozcieńczamy 20 cm3 wody  Porównujemy na fotokolorymetrze z próbą kontrolną    Obserwacje Pod wpływem gotowania roztwory zmieniły barwę, w skali od jasno-pomarańczowego po  bardzo ciemny brąz. Ciemniejszą barwę zaobserwowaną przy większym stężeniu maltozy.     Wzory   Tabela i obliczenia Lp. Stężenie maltozy [mg/cm3] T1 [%] T2 [%] Tśrednie [%] Próba kontrolna 0 0 0 0 1. 0,2 0,04 0,04 0,04 2. 0,4 0,12 0,09 0,105 3. 0,6 0,21 0,22 0,215 4. 1,2 0,38 0,37 0,375 5. 1,6 0,57 0,5 0,535 6. 2,0 0,74 0,59 0,665 Wartości transmitancji dla;   pszenica- 0,63 - 1,875 jęczmień- 0,18 - 0,275 pszenżyto- 0,27 - 0,8 owies- 0,27 - 0,8 Obliczenia;  1 cm3 przesączu – 5 mg mąki 200 cm3 przesączu - 1000 mg mąki 1,875 mg maltozy – 1 cm3 przesączu 375 mg maltozy – 200 cm3 przesączu 0,275 mg maltozy – 1 cm3 przesączu 55 mg maltozy – 200 cm3 przesączu 0,8 mg maltozy – 1 cm3 przesączu 160 mg maltozy – 200 cm3 przesączu Aktywność β-amylazy wyniosła 435,192 mg maltozy na 1 g suchego ziarna pszenicy, 55g dla  jęczmienia i 160 g dla pszenżyta i owsa.   Wnioski Rozbieżne wyniki w innych grupach świadczą o tym, że wartość dla próby  ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz