Izolowanie czystych kultur-opracowanie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 700
Wyświetleń: 2065
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Izolowanie czystych kultur-opracowanie - strona 1 Izolowanie czystych kultur-opracowanie - strona 2 Izolowanie czystych kultur-opracowanie - strona 3

Fragment notatki:

IZOLOWANIE CZYSTYCH KULTUR Klon - mikroorganizmy pochodzące od jednej komórki - jednorodne genetycznie (czysta kultura) Szczep - mikroorganizmy jednego gatunku wyprowadzone z różnych klonów (poszczególne szczepy tego samego gatunku mogą różnić się właściwościami, dlatego mogą rosnąć na różnych pożywkach) 1. Posiew redukcyjny na agarze odżywczym (zestalenie agar-agarem - ciekły do 44st.C, topi się 85st.C) - robi się różne wzorki na płytkach, żeby rozcieńczyć naszą hodowle na płytce. 2. Metoda płytek lanych - rozcieńczamy hodowlę komórek w probówkach z użyciem płynu fizjologicznego (najczęściej 10^-1), następnie z kilku kolejnych probówek pobieramy komórki i wylewamy na płytkę, którą zalewamy płynnym agarem, mieszamy pipetą, by równomiernie rozprowadzić komórki, gdy agar się zestala, kom zatrzymują się w tych miejscach, w których się obecnie znajdują, przechowuje się je do góry dnem 3. Metoda szeregu rozcieńczeń - różni się tym, że posiew wylewamy na gotową płytkę z agarem. Na płytkę posiew wylewamy pipetą i rozprowadzamy równomiernie. Dążymy do tego, żeby kolonii było jak najmniej. PRZECHOWYWANIE MIKROORGANIZMÓW Przechowywanie nie powinno wpłynąć na cechy morfologiczne i chemiczne naszej hodowli 1. Skosy mikrobiologiczne - podłoża stałe w probówkach - najprostszy sposób, probówki zakleja się i umieszcza w lodówce
2. Wkłucia w podłoża stałe - stosuje się do mikroorganizmów beztlenowych, bo wprowadza się je do dna naszej probówki i zakleja ją parafiną - odcina się tlen, zmniejsza ich metabolizm 3. Liofilizacja - I etap: schładza się hodowle szybko do -700 stopni (nie niszczą się struktury), następnie II etap: suszy się pod próżnią (wody nie może być więcej niż 1%), ważne jest stosowanie czynników ochronnych stabilizujących białka, enzymy, żeby ich nie uszkodzić 4. Ciekły azot - stabilizacja glicerolem lub DMSO - w stężeniu 5-10% w stosunku do roztworu. Glicerol jest dobry, bo utrwala białko HODOWLE WZBOGACAJĄCE, NAMNAŻAJĄCE Stosuje się je, gdy chcemy wyizolować czystą kulturę, ważne jest częste przeszczepianie hodowli, pożywkę stosuje się pod tylko jeden typ mikroorganizmów, preferując ich wzrost Selektywne faworyzowanie jednego gatunku - izolacja - inhibitor będzie faworyzował jeden mikroorganizm, a hamował wszystkie inne Podłoża selektywnie różnicujące (np. Podłoże Mac Conkey'a - rozróżnienie w obrębie pałeczek - koliformy (E. coli, Salmonella, Shigella)) Przebieg procesu różnicowania: fiolet krystaliczny -inhibicja G(+) fermentacja laktozy (E. coli) obniża pH, wtedy czerwień obojętna zyskuje kolor czerwony ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz