Alergeny pochodzenia zwierzęcego - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 77
Wyświetleń: 763
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Alergeny pochodzenia zwierzęcego - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Alergeny pochodzenia zwierzęcego
mleko krowie stan nadwrażliwości 2-3% ogólnej populacji dzieci

(…)


Alergeny pochodzenia zwierzęcego
mleko krowie stan nadwrażliwości 2-3% ogólnej populacji dzieci < 2 roku życia w Europie, główny alergen wieku rozwojowego,
rzadko u dorosłych. Mięso zwierząt
wołowina - uczula stosunkowo rzadko, u dzieci nadwrażliwość na cielęcinę i wołowinę - uczulonych na mleko krowie, wieprzowina - uczula bardzo rzadko,
alergeny ptaków - białka jaja kurzego, - białko żółtka jaja - liwetyna, alergeny ryb - białko o dużej sile uczulającej, zarówno dorosłych, jak i dzieci - parwoalbumina (alergen dorsza 12 kDa),
alergeny skorupiaków (kraby, homary, langusty, krewetki) i mięczaków (ostrygi, ślimaki, kałamarnice) - tropomiozyna. …
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz