Próg rentowności
W zależności od zakresu informacji o kosztach jaki jest w stanie wygenerować stosowany w przedsiębiorstwie rachunek kosztów dla ustalenia progu rentowności przy produkcji wieloasortymentowej można zastosować jedną z następujących metod:
1. metoda segmentowa
2. metoda przeciętnej marży brutto
1. Przychód
2. Koszt zmienny
3. Marża brutto ( 1 – 2 )
4. Koszt stały
5. Zysk ( 3 – 4 )
Mb = P – Kz
Mb = Z + Ks
Mb = q x mb
mb – jednostkowa marża brutto
Mb = c x q – kzj x q
Mb = ( c – kzj ) x q
Mb = c – kzj
Mb = Mb/q
Metoda ta może być zastosowana w tych przedsiębiorstwach, w których rachunek kosztów pozwala na wyodrębnienie kosztów stałych dla poszczególnych asortymentów oraz kosztów stałych przedsiębiorstwa (wspólnych dla wszystkich asortymentów)