Wpływ procesów mikrobiologicznych na jakość wód naturalnych - wykład

Nasza ocena:

3
Pobrań: 42
Wyświetleń: 959
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wpływ procesów mikrobiologicznych na jakość wód naturalnych - wykład - strona 1 Wpływ procesów mikrobiologicznych na jakość wód naturalnych - wykład - strona 2 Wpływ procesów mikrobiologicznych na jakość wód naturalnych - wykład - strona 3

Fragment notatki:

Wpływ procesów mikrobiologicznych na jakość wód naturalnych      •  Bakterie wodne w zdecydowanej większości należą N do tlenowców; w obecności tlenu  mineralizują zanieczyszczenia organiczne.  Przy bardzo znacznym zanieczyszczeniu wody związkami organicznymi może nastąpić  odtlenienie wody, spowodowane zużyciem go przez organizmy tlenowe (na mineralizację  zanieczyszczeń).   W warunkach beztlenowych - miejsce procesów tlenowych - zajmują procesy oddychania  beztlenowego i fermentacja.  W wodzie pozbawionej tlenu, najważniejszą rolę odgrywa oddychanie  azotanowe, w osadach - oddychanie siarczanowe i fermentacja.    Zasadnicze źródła energii :  a/ energia chemiczna zawarta w związkach: organicznych nieorganicznych - uwalniana w  procesach utleniania tych związków i gromadzona w postaci ATP (organotrofy, litotrofy),  b/ energia promieniowania słonecznego - energia słoneczna jest przekształcana w energię  chemiczną (ATP) fototrofy  Zdobywanie energii przez organotrofy w procesach:  •  oddychania (tlenowego, beztlenowego)  •  lub fermentacji  Litotrofy:  •  liczne tlenowe bakterie wodne i glebowe,  •  źródło węgla - CO 2  •  źródło energii - procesy utleniania związków nieorganicznych (w warunkach tlenowych), np.  NH4 +, N0 2 -, S2_, Fe2+, H 2 (donory elektronów).    Zdobywanie energii przez - litotrofy  Litotrofy w zależności od typu utlenianego związku mineralnego dzielą się na kilka grup,  m.in.:  - bakterie nitryfikacyjne,  - bakterie siarkowe,  - bakterie wodorowe,  •  bakterie żelazowe,  Bakterie nitryfikacyjne  Biorą udział w procesie nitryfikacji, tzn. utleniania amoniaku do azotanu.  Proces dwuetapowy:  NH4 + +  3/2 O2 = NO2 - + H 2O + 2H + + E 1 (1)  N02 - +  l/2 O2 = NO3 - + E 2      (2)  Energia (E1, E2) + CO2 = biomasa komórkowa  (1) katalizują bakterie z rodzaju  Nitrosolobus (nie Nitrosomonas)   (2) katalizują bakterie z rodzaju  Nitrobacter   Zasadniczym źródłem bakterii nitryfikacyjnych jest gleba.               Bakterie siarkowe   Utleniają zredukowane związki siarki  H2S+l/202 = S04 2-+E 1  S + H2O + 3/2 O2 = SO4 2- + 2 H+ + E 2  S203  2- +H 2O + 2 O2 = 2 SO4 2- +2H+ + E 3  E nergia  (E1,  E2, E3) + CO2 = biomasa komórkowa   Rodzaj  Thiobacillus   Gatunek  Thiobacillus  thiooxidans  wytwarza duże ilości kwasu siarkowego i cechuje się swoistą  adaptacją do wzrostu w warunkach niskiego pH; toleruje 0,1N kwas siarkowy.     Zdobywanie energii przez litotrofy 

(…)



występują w strefach beztlenowych wód zawierających siarkowodór
(mineralne źródła siarkowe, przydenne warstwy wód słodkich, powierzchniowa warstwa
mułu, gdzie tworzą czerwone naloty)

utleniają siarkowodór do siarczanu (w warunkach beztlenowych w obecności
światła),
niektóre przejściowo akumulują siarkę lub wydalają ją na zewnątrz.
Bakterie purpurowe bezsiarkowe
- bardziej rozpowszechnione…
…,
• purpurowe bakterie bezsiarkowe
Wykorzystują dla swego rozwoju środowiska nieprzydatne dla roślin zielonych
Bakterie zielone i purpurowe siarkowe
• występują w strefach beztlenowych wód zawierających siarkowodór
(mineralne źródła siarkowe, przydenne warstwy wód słodkich, powierzchniowa warstwa
mułu, gdzie tworzą czerwone naloty)
• utleniają siarkowodór do siarczanu (w warunkach beztlenowych w obecności…

zredukowany
zw. nieorg.
utleniony
zw. nieorg.
2 H2S + CO2 = (CH2O) + 2S + H2O
Bakterie fotosyntetyzujące – typowo wodne
- bezwzględnie beztlenowe,
- barwne bakteriochlorofil, karotenoidy)
Dzielą się:
• zielone bakterie siarkowe,
• purpurowe bakterie siarkowe,
• purpurowe bakterie bezsiarkowe
Wykorzystują dla swego rozwoju środowiska nieprzydatne dla roślin zielonych
Bakterie zielone i purpurowe siarkowe…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz