Warzywa i owoce - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 147
Wyświetleń: 1092
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Warzywa i owoce - omówienie - strona 1 Warzywa i owoce - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Warzywa i owoce Są to produkty ubogo energetyczne o wysokiej wartości odżywczej. Stanowią zasadnicze źródło błonnika, witamin i składników mineralnych. Spełniają funkcje regulujące i ochronne.
Ze względu na swoje walory smakowe i zapachowe, a także barwę i konsystencję, podnoszą atrakcyjność pożywienia.
Wykazują działanie zasadotwórcze. Podkreśla się ich ochronną rolę przed występowaniem nowotworów. Ich spożycie w prawidłowo zestawionej diecie powinno sięgać do 800g/osobę/dzień.
Warzywa i owoce dzielimy na: *warzywa i owoce obfitujące w witaminę C (papryka, warzywa kapustne, pomidory, natka pietruszki oraz owoce dzikiej róży, czarnego bzu, owoce jagodowe, cytrusy).
*warzywa i owoce obfitujące w prowitaminę A (B-karoten): marchew, dynia, papryka czerwona, kapusta pekińska, szczypior, koper, fasola szparagowa, sałata oraz owoce takie jak morele i melony.
*inne warzywa i owoce, bogate w składniki mineralne, błonnik i bioflawonoidy. Do tej grupy należą: seler, bób, ogórki, buraki, rzodkiewki, a wśród owoców: gruszki, jagody, śliwki, wiśnie, winogrona, banany i inne.
Suche nasiona roślin strączkowych
Groch, fasolę, soję i soczewicę w postaci suchego ziarna wydziela się z warzyw, ponieważ różnią się właściwościami odżywczymi , są bliższe pod tym względem produktom zbożowym. Są one źródłem białka (soja 35-40%) o dość wysokiej wartości biologicznej (duża ilość aminokwasu egzogennego, lizany). Zawierają dużo węglowodanów, w tym cennego błonnika pokarmowego. Nasiona roślin strączkowych są bogate w witaminy grupy B, szczególnie tiaminę i niacynę. Dostarczają znacznych ilości składników mineralnych jak żelazo, miedź, magnez, potas.
Wartość energetyczna nasion roślin strączkowych jest wysoka, zawierają do 65% węglowodanów złożonych……………..
Cukier i słodycze
Słodycze zawierają duże ilości cukru (40-90%) w postaci węglowodanów prostych i złożonych, dostarczają pewnych ilości białka, tłuszczów i składników mineralnych.
Cukier to produkt dostarczający do organizmu wyłącznie energii w postaci tzw. pustych kalorii. Nie jest nośnikiem innych składników odżywczych.
Do tej grupy produktów spożywczych zalicza się słodycze:
-wyroby cukiernicze
-wyroby ciastkarskie
-czekolady
-dżemy, marmolady
Cukier i słodycze działają zakwaszająco na organizm człowieka.
Miód pszczeli - głównym jego składnikiem jest mieszanina cukrów prostych, zawiera w swym składzie substancje o właściwościach bakteriobójczych oraz inne związki, którym przypisuje się właściwości lecznicze.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz