Wartość biologiczna białek - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1113
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wartość biologiczna białek - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Wartość biologiczna białek Wartość biologiczna białek zależy od składu aminokwasowego.
Białko jest wysokowartościowe gdy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.
Wartość odżywcza białka mierzy się chemicznie i biologicznie
Chemicznie określa się wskaźnik aminokwasu ograniczającego CS (Chemical Score), porównując skład aminokwasowi z białkiem wzorcowym.
W białkach spożywczych wartość CS wahają się od 40 do 80. W metodach biologicznych ocenia się współczynnik wykorzystania białka NPU.
Wiele białek ma charakter białek transportujących różne substancje w ustroju, nie wyłączając także substancji obcych. Białka niewykorzystywane do celów budulcowych przejmują funkcję źródła energii.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz