Uniwersytet Łódzki - strona 277

note /search

Makrolidy i ketolidy - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia jamy ustnej
Pobrań: 56
Wyświetleń: 2324

Makrolidy i ketolidy Zbudowane są z dużego pierścienia laktonowego zawierającego 14-15 atomów węgla połączonego z cząsteczką cukru kladinozy i aminocukru desozaminy. Cechą charakterystyczną makrolidów jest szybkie i łatwe narastanie oporności bakterii, zwykle mającej charakter krzyżowy. Ketolidy ...

Mechanizmy chorobotwórczości bakterii - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia jamy ustnej
Pobrań: 1134
Wyświetleń: 2779

Mechanizmy chorobotwórczości bakterii Czynniki zjadliwości to cechy charakterystyczne bakterii umożliwiające im wywoływanie chorób. Bakterie mogą mieć ich jeden lub więcej. Niektóre (wspólne dla rodzaju / gatunku) powstały w drodze ewolucji, inne zaś (znamienne dla szczepu) zostały nabyte w wyniku ...

Mikobakterioza płuc - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia jamy ustnej
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1036

Mikobakterioza płuc Objawy kliniczne mikobakteriozy płuc kliniczne mikobakteriozy płuc są niecharakterystyczne, często wynikają z chorób współistniejących, towarzyszących zakażeniom prątkami niegruźliczymi. Większość pacjentów ma przewlekły lub nawracający kaszel często z wykrztuszaniem wydzielin...

Mycobacterium i etiopatogeneza gruźlicy - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia jamy ustnej
Pobrań: 35
Wyświetleń: 805

Mycobacterium Prątki wywołujące gruźlicę - MBT (Mycobacterium tuberculosis) complex Mycobacterium tuberculosis Mycobacterium bovis Mycobacterium bovis BCG Mycobacterium africanum Mycobacterium microti Mycobacterium canettii, Mycobacterium caprae...

Mycobacterium leprae - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia jamy ustnej
Pobrań: 7
Wyświetleń: 679

Mycobacterium leprae Mycobacterium leprae Według Światowej Organizacji Zdrowia (ŚOZ), jeszcze w połowie lat 80-tych XX wieku liczba osób chorujących na trąd wynosiła 10-12 milionów. Jedynie połowa przypadków była rozpoznawan...

Najczęściej izolowany MAC - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia jamy ustnej
Pobrań: 0
Wyświetleń: 504

Najczęściej izolowany MAC W dalszej kolejności częstość patogennych prątków niegruźliczych zależy od rejonu geograficznego: w Stanach Zjednoczonych są to M. kansasii M. abscessus w Kanadzie, Wielkiej Brytanii i niektórych częściach Europy M. xenopi w północnej Europie i Skandynawii M. malmoens...

Neisseria gonorrhoea - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia jamy ustnej
Pobrań: 7
Wyświetleń: 833

Neisseria gonorrhoeae względnie beztlenowa dwoinka Gram ujemna rezerwuarem zarazka i źródłem zakażenia jest człowiek nie istnieje stan nosicielstwa drogi zakażenia : kontakty seksualne zakażenie podczas porodu Rzeżączka Choroba zakaźn...

Neisseria meningitidis - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia jamy ustnej
Pobrań: 21
Wyświetleń: 539

Neisseria meningitidis Gram-ujemna dwoinka (meningokok, dwoinka zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych) jest chorobotwórczym drobnoustrojem, wywołującym m.in.ciężkie zakażenia inwazyjne takie jak: ZOMR sepsa (posocznica), Określane łącznie jako inwazyjna choroba meningokokowa (IChM) Szerzenie się chor...