Uniwersytet Łódzki - strona 134

note /search

ćwiczenia wymowy - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Kultura żywego słowa z elementami ortofonii polskiej
Pobrań: 28
Wyświetleń: 406

Ćwiczenia z kultury żywego słowa Samogłoski wymawiamy jak najdłużej (ale nie przeciążamy aparatu mowy), nie zmieniając natężenia głosu, ani jego wysokości. Aaaa... Oooo... Eeee... Uuuu... ... yyy... Poszczególne samogłoski wymawiamy stacc...

Opis ćwiczeń wydechowych

  • Uniwersytet Łódzki
  • Kultura żywego słowa z elementami ortofonii polskiej
Pobrań: 35
Wyświetleń: 749

Opis ćwiczeń wydechowych Ćwiczenia wydechowe dla uzyskania podparcia oddechowego W pozycji leżącej wziąć poprawny wdech i kontrolując dotykowo mięśnie (jedna ręka poniżej pępka, druga - powyżej i naprzemiennie na dolnych żebrach), krótko i zdecydowanie wymawiać jednosylabowe rozkazy: chodź, weź, zr...

Fonetyka - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Gramatyka opisowa
Pobrań: 770
Wyświetleń: 2772

FONETYKA Fonetyka jest dzialem nauki o jezyku, którego przedmiotem sa gloski. Gloska - najmniejszy element dźwiękowy mowy Jezyk polski: - jezyk spółgłoskowy - gloski sa tworzone na wydechu - nieprozodyczny (akcent nie wpływa na roznicowanie wyrazow) - fleksyjny - o funkcji składniowej decyduj...

Fermentacja acetonowo-butanolowa - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 476
Wyświetleń: 5110

FERMENTACJA ACETONOWO-BUTANOLOWA Wytwarzanie acetonu i butanolu na drodze chemicznej i biologicznej- opłacalność produkcji. Koszty surowca- odpadowy surowiec roślinny np. melasa z trzciny cuk...

Fermentacja alkoholowa - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 231
Wyświetleń: 1596

FERMENTACJA ALKOHOLOWA Wydajność teoretyczna procesu: C5H12O6 → 2CH3CH2OH + 2CO2 180g → 92g + 88g 100kg → 51,11kg + 48,89kg Produkt→ wg Pasteura→ dane przemysłowe: 1) Etanol→ 48,4→ 45-49 2) CO2→ 46,6→ 43-47 3) Glicerol→ 3,3→ 2,5 4) Kw bursztynowy→ 0,6→ 0,5-1,5 5) Olej fuzlowy→ -→ 0,2-0,6 6...

Fermentacja surowców pochodzenia roślinnego - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1113

Fermentacja surowców pochodzenia roślinnego PRZEMYSŁ PIEKARSKI Produkcja ciasta: Otrzymanie ciasta Wyrastania ciasta Wypiek Ciasto otrzymuje się po wymieszaniu: 1) Mąki: Pszennej Żytniej Rzadziej innej lub mieszanej w różnych proporcjach 2) Wody 3) Substancji dodatkowych nadających piecz...

Metabolity wtórne - omówienie - Gibereliny

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 133
Wyświetleń: 1498

METABOLITY WTÓRNE GIBERELINY Gibereliny pod względem chemicznym należą do terpenów, zawierają układ gibanu I: Układ gibanu II: R=OH kw giberelinowy (giberelina A3) R=H giberelina A7 R=H i redukcja podwójnego wiązania giberelina A4 Gibereliny- są wytwarzane przez: Rośliny (fitohormony) Grzyb...

Preparaty enzymatyczne - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 182
Wyświetleń: 1155

PREPARATY ENZYMATYCZNE Klasy enzymów: 1. Oksydoreduktazy: 25% Bardziej wrażliwe Wewnątrzkomórkowe lub związane z błonami wewnątrzkomórkowymi, żeby je uzyskać, trzeba rozbić komórkę Gorsza stabilność Często wymagają kofaktorów Ich stosowanie wymaga reżimów, np. odp buforów 2. Transferazy 3....

Procesy fermentacyjne - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 245
Wyświetleń: 1610

Procesy fermentacyjne (fermentacja beztlenowa) Fermentacja- proces oddychania, w którym ostatecznym akceptorem elektronów jest zw org Metody hodowli drobnoustrojów w procesach fermentacyjnych FERMENTACJA MLEKOWA Fermentacja mlekowa:...

Nukleozydów i związków pochodnych - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Produkcja nukleotydów
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1295

Produkcja nukleotydów, nukleozydów i zwIĄZKÓW pochodnych Zasady produkcji: 1) Chemiczna lub enzymatyczna hydroliza drożdżowych kw nukleinowych 2) Bezpośrednia synteza zw z użyciem mutantów regulatorowych 3) Przekształcenie otrzymanych produktów na drodze: Chemicznej Mikrobiologicznej (biotrans...