Układ funkcjonalny zakładu

Nasza ocena:

3
Pobrań: 49
Wyświetleń: 602
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Układ funkcjonalny zakładu - strona 1

Fragment notatki:

UK Ł AD FUNKCJONALNY ZAK Ł ADU Uk ł ad funkcjonalny zak ł adu to przestrzenne powi ą zanie ze sob ą pomieszcze ń . Powinny by ć w nim wyra ź nie wydzielone pomieszczenia lub zespo ł y pomieszcze ń powi ą zane ze sob ą funkcjo­nalnie i spe ł niaj ą ce okre ś lone zadania dotycz ą ce np. : dostawy surowc ó w, produkcji wyrob ó w, ich dystrybucji, transportu wewn ę trznego, przemieszczania pracownik ó w itp. Proces technolo­giczny i wszystkie dzia ł ania z nim zwi ą zane powinny przebiega ć w spos ó b mo ż liwie prostoliniowy. W uk ł adzie funkcjonalnym przec i ę tnego zak ł adu wyr óż nia si ę najcz ęś ciej nast ę puj ą ce cz ęś ci: magazynow ą produkcyjn ą ekspedycyjn ą socjaln ą . Wielko ść i rozk ł ad pomieszcze ń w du ż ym stopniu decyduje o organizacji pracy i sprawno ś ci przebiegu proces ó w, takich jak: zaopatrzenie i magazynowanie , ilo ść i jako ść produkcji itp. Zak ł ad powinien by ć podzielony na strefy wysokiego, ś redniego i niskiego ryzyka w zale ż­ no ś ci od prowadzonych w nich proces ó w i wyst ę puj ą cych zagro ż e ń w odniesieniu do jako ś ci zdrowotnej produkowanej ż ywno ś ci. I tak np. miej sca przyj ę cia surowc ó w i ich magazynowania okre ś la si ę najcz ęś ciej jako strefy niskiego ryzyka, gdy ż sk ł adowane surowce poddawane s ą nast ę pnie r óż nym procesom techn o logicznym, eliminuj ą cym ewentualne zagro ż enia. Natomiast miejsca lub pomieszczenia, w kt ó­ rych dokonuje si ę pakowania wyrob ó w gotowych to strefy wysokiego ryzyka, w kt ó rych kryteria higieniczne powinny by ć najbardziej wyostrzone. Bardzo istotne jest okre ś lenie, kt ó re obszary w zak ł adzie s ą najbardziej newralgiczne z punktu widzenia ryzyka wyst ę powania zagro ż e ń ż ywno ś ci. Miejsca takie powinny by ć w szczeg ó lny spos ó b nadzorowane. Strefy w zak ł adzie cz ę sto oznaczane s ą na planie zak ł adu, a tak ż e w samych pomieszczeniach, kolorami, np. Strefa „ brudna" - niskiego ryzyka - kolor czarny lub zielony Str efa „ po ś rednia" - ś redniego ryzyka - kolor szary lub żół ty Strefa „ czysta" - wysokiego ryzyka - kolor bia ł y lub czerwony. Ma to na celu przypomina ć pracownikom, w kt ó rej strefie si ę znajduj ą i motywowa ć ich do przestrzegania odpowiednich, w danych warunkach, re ż im ó w higieniczno-sanitarnych. Podzia ł zak ł adu na strefy uzyskuje si ę poprzez zastosowanie odpowiednich ś cian dzia ł owych, przepierze ń , a tak ż e zr óż nicowania kolorystycznego pomieszcze ń i dr ó g komunikacyjnych. Wa ż n ą zasad ą w ka ż dym zak ł adzie jest przestrzeganie, aby ci ą gi technologiczne i drogi komunikacyjne czynno ś ci „ czystych" i „ brudnych" nie krzy ż owa

(…)

… powinien być podzielony na strefy wysokiego, średniego i niskiego ryzyka w zależ­ności od prowadzonych w nich procesów i występujących zagrożeń w odniesieniu do jakości zdrowotnej produkowanej żywności.
I tak np. miejsca przyjęcia surowców i ich magazynowania określa się najczęściej jako strefy niskiego ryzyka, gdyż składowane surowce poddawane są następnie różnym procesom techno logicznym, eliminującym ewentualne…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz