Tiamina - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 7
Wyświetleń: 567
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Tiamina - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Tiamina ( B1 ) W środkach spożywczych jest termolabilna.
Międzynarodowa jednostka (1mg jednowodnego chlorowodoku tiaminy = 320j.m.).
Powinna być stale doprowadzana do organizmu. Może być wytwarzana przez florę jelitową (znikome ilości).
W przyrodzie występuje w postaci biologicznie czynnej formy: pirofodforanu tiaminy.
Niedobór tiaminy może prowadzić do demineralizacji i zakwaszenia ustroju. Jej deficyt wywołuje zmiany czynnościowe, a następnie morfotyczne (rozpad i zanik otoczek mielinowych).
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz