Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - strona 40

note /search

Fogging-opracowanie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia opakowań
Pobrań: 7
Wyświetleń: 1190

JOGGING Fogging to termin który określa zjawisko kondensacji pary wodnej na powierzchni folii w postaci małych kropel. Zjawisko foggingu następuje w sytuacji kiedy zamkniemy pewną porcję powietrza zawierającego parę wodną i ochłodzimy do temperatury poniżej jej punktu rosy. Punkt rosy jest to tempe...

Mieszanie-opracowanie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia opakowań
Pobrań: 399
Wyświetleń: 1743

MIESZANIE Jes t procesem podstawowym i powszechnie spotykanym w różnych branżach przemysłu spożywczego. Proces ten może przebiegać samorzutnie, np. dzięki dyfuzji składników układu, bądź też w sposób wymuszony wskutek doprowadzenia z ze...

Mieszarki dwustożkowe

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia opakowań
Pobrań: 175
Wyświetleń: 1603

Mieszarki dwustożkowe skład się z 2 stożków ściętych połączonych ze sobą walcem, Oś obrotu mieszarki leży w płaszczyźnie prostopadłej do osi stożka. Materiał znajdujący się w części stożkowej mieszarki zawsze przesypuje się w pobliżu osi stożka,...

Opakowalnictwo-opracowanie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia opakowań
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1246

Równocześnie z opakowaniami aktywnymi rozwinęły się tzw. opakowania inteligentne , czyli indykatorowe. Ich zadaniem jest informowanie potencjalnego nabywcy o stanie jakościowym zapakowanego produktu. Przydatność do spożycia jest monitorowana na wskaźnikach bazujących na zmianie barwy, która może na...

Poliamid-opracowanie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia opakowań
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1197

POLIAMID Ważną cechą poliamidu jest jego wysoka chłonność wody do 11 %. Całkowicie wysuszony PA jest kruchy. Wzrost wilgoci zwiększa udarność i elastyczność tworzywa. PA w temperaturze 60 stop...

Biodegradowalne materiały opakowaniowe

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia opakowań
Pobrań: 105
Wyświetleń: 1540

POLIMERY DO WYTWARZANIA BIODEGRADOWALNYCH MATERIAŁÓW OPAKOWANIOWYCH Podstawowe rodzaje polimerów nowej generacji stosowane do wytwarzania biodegradowalnych materiałów opakowaniowych. Polimery wytwarzane z surowców naturalnych: 1. Materiały na bazie skrobii a) Poliolefiny ze skrobią jako wypełniacze...

Pręgowanie, zalety opakowań szklanych

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia opakowań
Pobrań: 119
Wyświetleń: 868

PREGOWANIE Jest to bardzo eleganckie wyróżnienie pewnych elementów na powierzchni opakowania poprzez ich wytłoczenie. Ma ono na celu podniesienie jakości opakowania oraz uatrakcyjnienie wizualne zachęcające do zakupu. Dodatkowym atutem tej atrakcyjnej wizualnie techniki jest utrudnienie podrabiania...

Przechwytywaczy tlenu-opracowanie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia opakowań
Pobrań: 0
Wyświetleń: 560

Trzecie pojęcie przechwytywaczy tlenu jest często mylone z antyutleniaczami. Przechwytywacze jednak działają zanim tlen zdąży dotrzeć do produktu. Ostatnia grupa - pochłaniacze tlenu - jest najbardziej neutralna i obejmuje wszystkie związki, które mają zdolność usuwania tlenu z opakowania. Zastosow...

Radiowy kod kreskowy

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia opakowań
Pobrań: 7
Wyświetleń: 882

RADIOWY KOD KRESKOWY Radiowy kod kreskowy - nowa technologia, budząca już dziś ogromne zainteresowanie potencjalnych użytkowników, niesie za sobą nieograniczone korzyści w procesie

Techniki identyfikacji częstotliwości radiowej RFID

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia opakowań
Pobrań: 14
Wyświetleń: 581

TECHNIKI IDENTYFIKACJI CZĘSTOTLIWOŚCI RADIOWEJ RFID Prawdopodobnie najbardziej interesującą, a zarazem najbardziej "interaktywną" technologią, która obecnie ma ogromny wpływ na świat opakowań i etykiet produktów jest RDID, czyli identyfikacja częstotliwości radiowej. Istnieje wiele powodó...