Style kuchni w Polsce

Nasza ocena:

3
Pobrań: 28
Wyświetleń: 952
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Style kuchni w Polsce - strona 1 Style kuchni w Polsce - strona 2 Style kuchni w Polsce - strona 3

Fragment notatki:

STYLE KUCHNI W POLSCE.
Wpływy włoskie (śródziemnomorskie).
religijne:
Wiele zakonników włoskich przyjechało do polskich zakonów i tym samym pozostała w Polsce (m. in. Benedyktyni, Cystersi). Benedyktyni przyprawy stosowali jako lekarstwa, lepsze jedzenie z przyprawami podawali wyłącznie gościom. Zakony prowadziły ogrody roślin aromatycznych Lu przyprawowych; ogrody znajdowały się przy murach (wiatach).
kontakty handlowe i polityczne:
Np. za Władysława Jagiełły po słowie przywozili różne dary (np. nasiona), a później je sprowadzano.
Za Jagiellonów, przed królową Boną, znano: sałatę, burak liściowy (boćwina), kapusta głowiasta, kalafior, marchew.
Królowa Bona w 1518 roku przyjechała do Polski i przywiozła: oliwki (oliwa z oliwek), migdały, figi suszone, rodzynki, ryż, owoce cytrusowe (cytryny i pomarańcze), przyprawy do słodkich potraw (anyż, gałka muszkatołowa).
W romantyzmie (XIX wiek) z Włoch przywieziono: czekoladę, pomidory, cykorię, skorzonerię, szpinak.
Wpływy francuskie (śródziemnomorskie):
moda na karminowanie potraw (dekoracja)
dekoracje dotyczyły dań i sali (aranżacja stołu, aranżacja sali)
piramidy z cukrów (często podawane na przyjęciach)
królowa Maria Ludwika Gonzaga (1611 - 1667) wprowadziła wiele francuskich elementów: - wprowadziła sałatki
- przecieranie zupy
- zupy jarzynowe
- sosy do potraw
- przystawki (przekąski)
- pasztety i paszteciki
- wprowadziła zwyczaj jedzenia lodów, ciastek, trufli
- wprowadziła reżim czystego podawania jedzenia, sztućce i serwetki dla każdego biesiadnika
- dopiero w XVII wieku zaczęto podawać sztućce.
Wpływy orientalne (XVI - XVIII wiek):
kontakty handlowe
Ormianie przywieźli ciężkie przyprawy
kontakty militarne i osadnictwo wojskowe Karaimów i Tatarów
słodkie wina deserowe (małmazje)
zaczęto używać: imbir, szafran, cynamon, gałka muszkatołowa
w XVIII wieku dotarły konfitury i owoce kandyzowane
pierniki i sezamki (pochodzą z Niemiec, słynął z nich Kraków i Toruń)
w polskiej kuchni do XIX używano bardzo dużo przypraw i cukru
Co jest specyfiką polskiej kuchni:
półprodukty
paskudztwa
Rośliny sadownicze:
Pomarańcza słodka - pochodzi z Chin lub Indii, ośrodka wschodnioazjatyckiego; z tego ośrodka pochodzą także: brzoskwinia, morela, kiwi.
Pomarańcza trójlistkowa - pochodzi z południowo-wschodniej części Azji; sadzona jako drzewo dekoracyjne.
Pomarańcza kwaśna

(…)

….
Daktylowiec właściwy - pochodzi z Afryki Południowej i Azji Mniejszej, z ośrodka przednioazjatyckiego; pochodzą stąd także: winorośl, figowiec, orzech włoski, grusza domowa, jabłoń domowa, śliwa domowa, wiśnia, czereśnia.
Jabłoń domowa powstała ze skrzyżowania jabłoni dzikiej i gruszki.
Ośrodek eurozachodnioazjatycki (w nim mieszkamy) z niego pochodzi: truskawka, agrest, porzeczki, migdały…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz