Mikrobiologia jamy ustnej - strona 3

note /search

Grupa prątków niegruźliczych - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia jamy ustnej
Pobrań: 0
Wyświetleń: 1141

Grupa prątków niegruźliczych (NTM MOTT) wywołuje choroby u osób: z niedoborami immunologicznymi, niewykazujących niedoborów odporności M. marinum M. ulcerans M. xenopi. Są to prątki środowiskowe, występujące głównie w rozwijających się krajach Afryki, ale mogą być także przenoszone na inne kontyn...

Hodowle komórkowe - omówienie - Hodowla pierwotna

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia jamy ustnej
Pobrań: 252
Wyświetleń: 2177

HODOWLE KOMÓRKOWE Hodowla pierwotna - hodowla, do której założenia użyto komórek, tkanek lub narządów pochodzących bezpośrednio z organizmu; komórki posiadają taki sam kariotyp jak organizm, charakteryzują się ograniczoną liczbą pasaży (do 7 razy...

Leczenie gruźlicy - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia jamy ustnej
Pobrań: 49
Wyświetleń: 896

Leczenie gruźlicy jest prowadzone przez okres 6-9 m-cy 3 lub 4 lekami (rifampicyna, izoniazyd, pyrazynamid, etambutol, streptomycyna) w zależności od stanu klinicznego pacjenta W przypadku pojawiania się szczepów wieloopornych (czyli opornych na co najmniej 2 leki tj. rifampicynę i izoniazyd), lecz...

Legionella pneumophila - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia jamy ustnej
Pobrań: 21
Wyświetleń: 560

Legionella pneumophila Legionella pneumophila - gram-ujemna bakteria, pałeczka wywołująca choroby z grupy legioneloz, z których najważniejsze znaczenie mają: choroba legionistów oraz gorączka Pontiac. Właściwości: bakteria tlenowa Gram-ujemna pałeczka względnie wewnątrzkomórkowa wymiary: 0,3-0,9 μm...

Leki przeciwwirusowe - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia jamy ustnej
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1064

LEKI PRZECIWWIRUSOWE Mogą one zapobiegać zakażeniu przez zahamowanie absorpcji wirusa na powierzchni komórek i zahamowaniu jego reprodukcji w komórce. Mogą zapobiec powstawaniu i zahamować rozwój choroby wirusowej utrudniając procesy: absorpcji wnikania (amatydyna i inne leki zmniejszające przepusz...

Makrolidy i ketolidy - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia jamy ustnej
Pobrań: 56
Wyświetleń: 2324

Makrolidy i ketolidy Zbudowane są z dużego pierścienia laktonowego zawierającego 14-15 atomów węgla połączonego z cząsteczką cukru kladinozy i aminocukru desozaminy. Cechą charakterystyczną makrolidów jest szybkie i łatwe narastanie oporności bakterii, zwykle mającej charakter krzyżowy. Ketolidy ...

Mechanizmy chorobotwórczości bakterii - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia jamy ustnej
Pobrań: 1134
Wyświetleń: 2779

Mechanizmy chorobotwórczości bakterii Czynniki zjadliwości to cechy charakterystyczne bakterii umożliwiające im wywoływanie chorób. Bakterie mogą mieć ich jeden lub więcej. Niektóre (wspólne dla rodzaju / gatunku) powstały w drodze ewolucji, inne zaś (znamienne dla szczepu) zostały nabyte w wyniku ...

Mikobakterioza płuc - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Mikrobiologia jamy ustnej
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1036

Mikobakterioza płuc Objawy kliniczne mikobakteriozy płuc kliniczne mikobakteriozy płuc są niecharakterystyczne, często wynikają z chorób współistniejących, towarzyszących zakażeniom prątkami niegruźliczymi. Większość pacjentów ma przewlekły lub nawracający kaszel często z wykrztuszaniem wydzielin...