Oznaczanie zawartości tłuszczu w mleku - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 1204
Wyświetleń: 9730
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Oznaczanie zawartości tłuszczu w mleku - omówienie - strona 1 Oznaczanie zawartości tłuszczu w mleku - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Oznaczanie zawartości tłuszczu w mleku - metoda Gerbera
Metoda objętościowa (butyrometryczna), czyli metoda Gerbera, opracowana została do oznaczania tłuszczu w mleku. Obecnie można oznaczać za jej pomocą zawartość tłuszczu także w innych produktach, np. śmietana, śmietanka, mleko w proszku, masło, sery podpuszczkowe i twarogowe, mięso i jego przetwory, itp. W zależności od rodzaju badanego materiału, a w szczególności od ilości zawartego w nim tłuszczu, stosuje się tłuszczomierze różnych typów. Najbardziej rozpowszechnione są tłuszczomierze typu Gerbera do oznaczenia mleka, o podziałce do 7% tłuszczu oraz tłuszczomierze typu Koehlera do oznaczania śmietany, o podziałce do 40% tłuszczu. Zasada: rozpuszczenie białka w kwasie siarkowym, wydzielenie tłuszczu za pomocą wirowania i określenie jego zawartości
Odczynniki: kwas siarkowy (VI), alkohol amylowy Sprzęt laboratoryjny: tłuszczomierz do mleka (wg Gerbera) - butyrometr, łaźnia wodna, pipeta do mleka o pojemności 11 cm3, wirówka Gerbera.
Wykonanie oznaczenia: Do tłuszczomierza odmierzyć 10 cm3 kwasu siarkowego i 11 cm3 mleka, wlewając je ostrożnie po ściance tłuszczomierza, tak, aby powstały dwie niezmieszane ze sobą warstwy płynów. Następnie dodać 1 cm3 alkoholu amylowego. Tłuszczomierz zakorkować i po dokładnym wymieszaniu zawartości (odwrócić kilka razy o 180°, a następnie wstrząsnąć energicznie aż do całkowitego rozpuszczenia białka - trzymać przez ściereczkę!!!). Należy postępować ostrożnie, gdyż temperatura zawartości probówki wzrasta do 85°C, korek przytrzymać kciukiem, aby nie wypadł. Następnie tłuszczomierz należy wstawić do łaźni wodnej o temperaturze 65-70°C na 5-10 minut, mieszać od czasu do czasu. Tłuszczomierz wyjąć z łaźni i umieścić w wirówce Gerbera - symetrycznie, korkami na zewnątrz. Wirować przez 5 minut. Po odwirowaniu umieścić tłuszczomierz na 5 minut w łaźni wodnej w temperaturze 65-70°C korkami w dół. Następnie sprawdzić na skali tłuszczomierza dolny poziom słupka tłuszczu i uregulować za pomocą korka do poziomu działki zerowej. W przypadku regulowania poziomu słupka tłuszczu tłuszczomierz należy ogrzewać na łaźni wodnej przez 5 minut.
Odczytać na skali tłuszczomierza procentową zawartość tłuszczu w mleku według menisku dolnego z dokładnością do 0,05. Wynik. Za wynik należy przyjąć średnią arytmetyczną wyników co najmniej dwóch równoległych oznaczeń nie różniących się między sobą więcej niż 0,05. Wynik zaokrąglić do drugiego miejsca po przecinku.
Jeżeli 1% na skali odpowiada 0,128 cm3 tłuszczu, to wynik wyrażony jest w procentach wagowych (tj. w gramach tłuszczu przypadających na 100 g mleka). Jeżeli 1% na skali odpowiada 0,125 cm ... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz