Opracowanie - skład żółtka

Nasza ocena:

3
Pobrań: 14
Wyświetleń: 819
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Opracowanie - skład żółtka - strona 1

Fragment notatki:

Skład żółtka
Białka tłuszcze węglowodany sole mineralne zawieszone w H2O
Jajo wędruje 24H przez jajowód i pozostałe drogi wyprowadzające, w części głównej magnum jajowodu otacza się białkiem wytwarzanym przez gruczoły tej części jajowodu.
Białko koloid zawierający albuminy i owomukoi, w nim widoczne są skrętki białkowechalazy (chalazae).W obrębia białka obecne są skrętki białkowe (chalazae), utworzone z białka skręconego jak lina, które umożliwiają stałe położenie i po każdorazowym obrocie żółtka powodowanym skurczami mięśniówki jajowodu ułożenie tarczki zarodkowej do góry.


(…)

…), utworzone z białka skręconego jak lina, które umożliwiają stałe położenie i po każdorazowym obrocie żółtka powodowanym skurczami mięśniówki jajowodu ułożenie tarczki zarodkowej do góry.

... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz