Opis techniczny projektu gospodarkiwodno-ściekowej dla cukrowni

Nasza ocena:

3
Pobrań: 532
Wyświetleń: 2345
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Opis techniczny projektu gospodarkiwodno-ściekowej dla cukrowni - strona 1 Opis techniczny projektu gospodarkiwodno-ściekowej dla cukrowni - strona 2 Opis techniczny projektu gospodarkiwodno-ściekowej dla cukrowni - strona 3

Fragment notatki:

Gdańsk 13.05.2013 Politechnika Gdańska Wydział Inżynierii Lądowej i Środowiska ul. Narutowicza 11/12 80-233 Gdańsk PROJEKT GOSPODARKI WODNO- ŚCIEKOWEJ DLA CUKROWNI 1 Spis treści 1. Opis techniczny. 1.1. Podstawa opracowania. 1.2. Cel opracowania. 1.3. Zakres opracowania. 1.4. Lokalizacja i warunki gruntowo-wodne. 1.5. Proces produkcyjny. 1.6.  Model gospodarki wodno-ściekowej. 2. Obliczenia. 2.1. Bilans zapotrzebowania i zużycia wody. 2.2. Transport hydrauliczny w spławiakach. 2.3. Płukanie buraków. 2.4. Dyfuzja przy odciągu soku. 2.5. Mycie dyfuzorów po opróżnieniu. 2.6. Uwodnienie wysłodków przy pompowym usuwaniu. 2.7. Płukanie gazu. 2.8. Wysładzanie błotniarek (filtrów ciśnieniowych). 2.9. Gaszenie wapna w aparacie Mika. 2.10. Rozcieńczanie błota defekosaturacyjnego. 2.11. Chłodzenie mieszadeł III produktu. 2.12. Chłodzenie skraplacza barometrycznego. 2.13. Zasilanie kotłów parowych. 2.14. Chłodzenie pomp i maszyn. 2.15. Pranie serwet z filtró ciśnieniowych. 2.16. Mycie, zaopatrzenie laboratorium i inne. 2 1. Opis techniczny. 1.1. Podstawa opracowania. Podstawę opracowania stanowi temat wydany na zajęciach z Gospodarki Wodno-Ściekowej przez  Katedrę Technologii Wody i Ścieków Wydziału Inżynierii Lądowej i Środowiska Politechniki  Gdańskiej. 1.2. Cel opracowania. Celem opracowania jest projekt koncepcyjny gospodarki wodno-ściekowej dla cukrowni o  przerobie 15 t buraków na godzinę. 1.3. Zakres opracowania. Zakres opracowania obejmuje: - obliczenia bilansu zapotrzebowania i zużycia wody, - model gospodarki wodno-ściekowej, - wybór lokalizacji oraz sposobu uzdatniania wody do procesu produkcji oraz oczyszczania  ścieków, - obliczenia wody dodatkowej, - wykonanie schematu Sankey'a. 1.4. Lokalizacja i warunki gruntowo-wodne. Projektowana cukrownia będzie się znajdować w Gostyniu, w Województwie Wielkopolskim. Na  lokalizację obiektu ma wpływ sąsiedztwo plantacji buraka cukrowego oraz obecność rzeki Gostynii. Tu trzeba napisać coś o warunkach gruntowo-wodnych. Woda do celów produkcyjnych dla projektowanej cukrowni będzie pobierana z rzeki Gostynia. 1.5. Proces produkcyjny. 1.5.1. Przywóz buraków do cukrowni. Zbiór buraków cukrowych odbywa się w połowie września (po zbiorze buraków). W tym czasie w  cukrowni zaczyna się kampania cukrowa trwająca 90-120 dni. Do cukrowni trafiają oczyszczone z  liści korzenie buraków. 1.5.2. Mycie. Pierwszym etapem przygotowania buraków, do produkcji cukru, jest ich umycie i oczyszczenie z  ziemi, kamieni, korzonków, chwastów i innych zanieczyszczeń. Proces ten odbywa się w  spławiakach, które wstępnie oczyszczają buraki. Następnie buraki trafiają do łapacza chwastów i do 

(…)

…, jest ich umycie i oczyszczenie z
ziemi, kamieni, korzonków, chwastów i innych zanieczyszczeń. Proces ten odbywa się w
spławiakach, które wstępnie oczyszczają buraki. Następnie buraki trafiają do łapacza chwastów i do
bębnów wyłapujących kamienie i żwiry, a potem do płuczki.
1.5.3.
Krojenie.
Kolejny etap to krajanie buraków w krajalnicy. Powstaje wówczas tzw. krajanka.
3
1.5.4.
Ekstrakcja.
Proces ekstrakcji (dyfuzji) przeprowadza się w dyfuzorze. Polega ona na przepuszczeniu przez
krajankę wody ekstrakcyjnej, do której przenika cukier. W tym procesie otrzymuje się sok surowy.
Produktem ubocznym procesu są wysłodki, przetwarzane na pasze dla zwierząt.
1.5.5.
Defekacja.
Sok surowy poddawany jest procesowi defekacji poprzez dodanie mleka wapiennego, które
powoduje alkalizację soku i koagulację koloidów…
….
Proces ekstrakcji (dyfuzji) przeprowadza się w dyfuzorze. Polega ona na przepuszczeniu przez
krajankę wody ekstrakcyjnej, do której przenika cukier. W tym procesie otrzymuje się sok surowy.
Produktem ubocznym procesu są wysłodki, przetwarzane na pasze dla zwierząt.
1.5.5. Defekacja.
Sok surowy poddawany jest procesowi defekacji poprzez dodanie mleka wapiennego, które
powoduje alkalizację soku…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz