Kwas pantotenowy - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 14
Wyświetleń: 700
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Kwas pantotenowy - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Kwas pantotenowy Jest prawdopodobnie syntetyzowany przez florę bakteryjną.
Występuje jako składnik w koenzymie A.
Rozpowszechniony w środkach spożywczych takich jak:
-drożdże
-wątroba
-nerki
-jaja
-otręby pszeniczne
-groch
Jak dotychczas nie zaobserwowano wyraźnych objawów niedoboru….
Biotyna (H) Część zapotrzebowania na biotynę jest pokrywana na drodze syntezy przez drobnoustroje w przewodzie pokarmowym. Przeciwbakteryjne sulfonamidy mogą wywołać abiotynozę.
Kwas foliowy ( B11 ) Witamina krwiotwórcza, niezbędna do wzrostu zwierząt i licznych drobnoustrojów, bierze udział w przemianie białek, i tworzeniu systemu nerwowego w okresie płodowym. Stosowana w leczeniu niektórych postaci niedokrwistości megaloblastycznej. Jest wytwarzana przez jelitową florę bakteryjną. Uśmierza ból i pobudza apetyt. Antymetabolity mają zastosowanie w leczeniu chorób nowotworowych.
Folacyna występuje w drożdżach, warzywach zielonoliściastych, wątrobie, nasionach roślin strączkowych, otrębach pszennych.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz