Kryteria ryzyka- opracowanie

Nasza ocena:

5
Pobrań: 35
Wyświetleń: 637
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Kryteria ryzyka- opracowanie - strona 1 Kryteria ryzyka- opracowanie - strona 2 Kryteria ryzyka- opracowanie - strona 3

Fragment notatki:

Kryteria ryzyka:
- czy organizm jest patogenny
- czy może być przeniesiony do środowiska
- czy jest znany sposób profilaktyki bądź znane są sposoby leczenia danej choroby
Grupa 1
Mikroorganizmy, które najprawdopodobniej nie wywołują schorzeń u ludzi.
Grupa 2 Mikroorganizmy, które najprawdopodobniej mogą wywołać schorzenia u ludzi, które mogą stanowić zagrożenie dla pracowników, mało jest jednak prawdopodobne aby stanowiły zagrożenie dla otoczenia.
Grupa 3
Mikroorganizmy, które mogą powodować poważne schorzenia, mogą stanowić ryzyko dla społeczeństwa, znamy jednak skuteczne sposoby zapobiegania i leczenia.
Grupa 4
Mikroorganizmy, które wywołują bardzo poważne schorzenia u ludzi i mogą stanowić poważne zagrożenie dla środowiska. Nie znamy ponadto skutecznych metod profilaktyki i leczenia.
Systemy bezpieczeństwa
- wiedza i przeszkolenie pracowników
- zabezpieczenie techniczne
- dostępność środków zapobiegawczych i sposobu leczenia
Znaczenie mikroorganizmów w gospodarce człowieka
- Rolnictwo (wiązanie N2, obieg pierwiastków, hodowla zwierząt)
- Energia/Środowisko (biogaz, etanol, bioremediacja, odzysk metali)
- Żywność (konserwacja żywności, żywność fermentowana, dodatki do żywności)
- Biotechnologia (genetycznie modyfikowane mikroorganizmy, bioprodukty, leki)
W 1866 r. Heackel wszystkie organizmy żywe podzielił na 3 królestwa:
1. Rośliny - organizmy autotroficzne, syntetyzujące ze związków nieorganicznych, związki potrzebne do budowy organizmów i wykorzystujące światło słoneczne jako źródło energii. Komórki i tkanki aktywne w fotosyntezie zawierają barwniki absorbujące światło (chlorofile i karotenoidy), które są rozmieszczone na dużej powierzchni organizmu.
2. Zwierzęta - organizmy heterotroficzne, odżywiające się gotowanymi substancjami organicznymi, które zostają rozdrobnione wewnątrz ciała (najczęściej jest to przewód pokarmowy), strawione i wchłonięte.
3. Protista - inaczej mikroorganizmy, grupuje te organizmy, które w odróżnieniu od roślin i zwierząt nie posiadają morfologicznej specjalizacji. Większość z nich jest organizmami jednokomórkowymi. Termin mikroorganizmy jest związany z niewielkimi rozmiarami organizmów.
W oparciu o budowę komórki mikroorganizmów można wyróżnić 2 wyraźnie zróżnicowane grupy:
1. Eukariota - pod względem budowy przypominają komórki roślin i zwierząt. Grupa ta zwiera glony, grzyby i pierwotniaki.
2. Prokariota - obejmuje bakterie, promieniowce i sinice. Budowa ich komórek znacznie różni się od komórki innych organizmów.


(…)

… Prokariota: woda (70%), białka (15%), kwasy nukleinowe (7%)(DNA 1%, RNA 6%), węglowodany (3%), lipidy (2%), jony nieorganiczne (1%).
Schemat komórki Eukariota
Komórki organizmów eukariotycznych są na ogół większe od prokarioty (od rozmiarów mikroskopowych do makroskopowych). Posiadają również bardziej skomplikowaną budowę. Wyróżniamy tutaj jądro komórkowe, otoczone błoną jądrową, oraz liczne organelle…
… lub w jądrze komórkowym. Nie wykazują przemiany materii poza komórką, gdyż nie posiadają własnych enzymów. Zarówno kapsyd jak i kwas nukleinowy są wytwarzane w komórce osobno i łączone ze sobą na krótko przed uwolnieniem wirionu z komórki. Podczas uwalniania wirionu komórka zaatakowana ginie.
Model taga T2 (E.coli)
Podziały komórek
- Mitoza (prymitywny, powstałe komórki zachowują taką samą liczbę i typ…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz