Higiena pasz

Nasza ocena:

5
Pobrań: 350
Wyświetleń: 2317
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Higiena pasz - strona 1 Higiena pasz - strona 2 Higiena pasz - strona 3

Fragment notatki:


PASZA JAKO CZYNNIK ETIOLOGICZNY CHOROB ZWIERZĄT Substancja odżywcza - substancja wchodząca w skład pożywienia, pomagająca podtrzymać życie. Karma (pasza) - zbiór substancji odżywczych, która w zależności od gatunku, wieku i stanu zwierzęcia jest pełna, zbilansowana dla gatunku.
Dawka pokarmowa - zbiór poszczególnych karm. Dietetyka profilaktyczna - mówi jak mamy postępować i co robić by nie doprowadzić do zatrucia zwierzęcia.
Pasze zwierające czynniki szkodliwe:
naturalne czynniki szkodliwe - rośliny szkodliwe i trujące, choroby roślin pastewnych (wirozy, bakteriozy, mykozy);
domieszki i zanieczyszczenia;
pasze zepsute przez czynniki biologiczne i pozabiologiczne.
Rośliny szkodliwe - gł. dla zwierząt gospodarskich; wszelkie rośliny, które w swojej budowie anatomicznej lub morfologicznej zawierają część, która szkodzi (długie łodygi, dużo zdrewniałych liści lub łodyg; ostre elementy - liście, kolce, które uszkadzają błony śluzowe →wrota wejścia bakterii; zawierające dużo części puchowych → podrażnienia śluzówek nosa, spojówek). Rośliny trujące - zawierają w składzie substancje trujące. Ich ilość ulega zmianom pod wpływem czynników zewnętrznych (gleby ubogie, kwaśne powodują wzrost ilości substancji trujących, np. jaskier, skrzypy; warunki klimatyczne, nasłonecznienie - mniej światła, więcej trujących związków; podobnie cykl dzień - noc →w nocy kumulacja substancji czynnych; temperatura → związki cyjanogenne - najwięcej w 35-50C; opady, wilgotność powietrza, przebieg wód → im więcej wody, tym mniej związków trujących) i wewnętrznych (związane z rośliną; silnie trujące: jaskier, tojad, knieć błotna; ważna jest część rośliny- równomiernie, np. w naparstnicy, kłącze u tojadu, sok mleczny u wilczomleczowatych; faza rozwojowa: kwitnienie - knieć błotna, przed kwitnieniem jest ich mniej).
Ważny jest sposób przygotowania paszy: obróbka termiczna, zmiana pH mają obniżyć ilość ciał czynnych.
CHOROBY ROŚLIN PASTEWNYCH Choroba - zaburzenie homeostazy. Zdrowie - procesy życiowe współgrają z warunkami środowiska.
Występowanie chorób roślin zależy od:
czynnika chorobotwórczego,
rośliny,
warunków środowiskowych.
Przyczyny mogą być zakaźne (grzyby, bakterie, wirusy) lub niezakaźne (czynniki klimatyczne i glebowe).
Objawy właściwe - pojawiają się w wyniku samej choroby:
więdnięcie (utrata turgoru),
przebarwienia,
nekrozy,
zniekształcenia,
rany i wydzieliny. Objawy niewłaściwe - istnienie skupisk danych drobnoustrojów na roślinie.


(…)

…; osłabienie działania żwacza, mniejsza pojemność.
Części metalowe większe niż 1 mm (zawartość w paszy powyżej 0,1% niedopuszczalna) - pasze przechodzące w fabrykach ciąg produkcyjny (gł. małe fabryki).
Środki ochrony roślin - kiedyś ważny problem; podatność na inne choroby, nowotworzenie; herbicydy i inne obecne działają krótko, kilka dni; insektycydy - b. krótko (8-12 h); rozpylane po zachodzie słońca…
…;
cynk - skóra - parakeratoza, gł. hiperkeratoza - wypadają włosy, skóra gruba, nieelastyczna, pęka, powikłania ropne; hypokeratoza - skóra cienka, delikatna, łysa; duże niedobory - biegunka, wymioty, mniejsza ilość i waga prosiąt;
selen - z wit.E; w paszach fabrycznych jest go dużo; spadek produkcji; u źrebiąt choroba białych mięśni, dystrofia;
jod - sole jodowane, lizawki i in.; niedoczynność tarczycy
…, kiszonki, zielonki - poi się na godzinę przed podaniem pasz (wzdęcia);
konie - 2-3x dziennie; 0,5-1 godzinę przed podaniem paszy, nigdy po bezpośrednio pracy;
owce - 1-2x dziennie; 0,5-1 godzinę przed podaniem paszy, przed wypędem na pastwisko;
świnie i drób - powinny mieć stały dostęp do wody (bardzo wrażliwe na zatrucie solą).
Wymogi dotyczące wody do pojenia zwierząt gospodarskich:
Powinna mieć II…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz