Ważne! Ta strona wykorzystuje pliki cookie.

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies m.in. do celów reklamowych i statystycznych. Mogą stosować je też współpracujące z nami firmy - m.in. reklamodawcy. W przeglądarce internetowej, w której otwierasz nasz serwis możesz zmienić ustawienia dotyczące cookies. Korzystając z tego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich używanie i zapisywanie w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności i Regulaminie.

fizjologia układu pokarmowego

Nasza ocena:

Pobrań: 54
Wyświetleń: 1374

Pobierz ten dokument

przeglądaj dokument na swoim komputerze

lub wydrukuj i korzystaj w dowolnym miejscu

Podgląd dokumentu

Fragment notatki:

Fizjologia układu pokarmowegoBudowa:-przewód pokarmowy-gruczołyLokalizacja ośrodka głodu i sytości:Ośrodek głodu – jądro boczne podwzgórzaOśrodek sytości – jądro brzuszno-przyśrodkowe podwzgórzaNeurohormonalna regulacja ośrodka głodu i sytości:Ośrodek głodu:-NPY (!)-grelina (!)-dekstrynyOśrodek sytości:-CCK (cholecystokinina) (!)-leptyna (!)-TRH-PYY-CRH-peptyd kokainowo-amfetaminowy-serotonina-adrenalina-noradrenalina-hormony przewodu pokarmowegoDroga pokarmu1.Żucie (rozdrabnianie pokarmu i wysycanie go śliną) oraz połykanie - są regulowane odruchowo przez ośrodki pnia mózgu.2.Zwieracz gardłowy (górny zwieracz przełyku – UES)3.Gardło – skrzyżowanie dróg oddechowych i pokarmowych, podczas połykania tchawica jest zamknięta przez głośnię, uniesienie podstawy języka i języczka4.Pokarm dostaje się do przełyku5. Fala perystaltyczna – sprzyja transportowi pokarmu, jest to skurcz przełyku powyżej pokarmu i rozkurcz poniżej poniżej.6.Dolny zwieracz przełyku (LES) – oddziela przełyk od żołądka => w żołądku jest produkowany kwas solny i zwieracz ten zapobiega uszkodzeniu przełyku przez ten kwas. Niewydolność LES powoduje refluks.Regulacja czynności LES (otwieranie żołądka)Skurcz: Ach, gastryna, motylina, PP, NARozluźnianie: NO, VIP, CCK, sekretyna, glukagon Motoryka przewodu pokarmowego:1.okres międzytrawienny -> MMC (międzytrawienny wędrujący kompleks motoryczny)2.okres trawienny (skurcze toniczne i rytmiczne)Faza I – 45-60 minut -> brak skurczówFaza II – 30 minut -> pojedyncze skurczeFaza III – 15 minut -> duża częstotliwość skurczów, wzrost wydzielania żołądkowego i trzustkowegoFaza IV – przejściowa, pełni rolę oczyszczającą przewód pokarmowy z resztek pokarmu, które nie zostały usunięte w III fazie.Pojemność żołądka: 1-3 litryOpróżnianie żołądka (pokarm uwalniany jest porcjami do dwunastnicy)1.Hamowanie (skurcz odźwiernika) - nerwy współczul

Fizjologia układu pokarmowego
Budowa:-przewód pokarmowy-gruczoły
Lokalizacja ośrodka głodu i sytości:Ośrodek głodu - jądro boczne podwzgórzaOśrodek sytości - jądro brzuszno-przyśrodkowe podwzgórza
Neurohormonalna regulacja ośrodka głodu i sytości:Ośrodek głodu:-NPY (!)-grelina (!)-dekstrynyOśrodek sytości:-CCK (cholecystokinina) (!)-leptyna (!)-TRH-PYY-CRH-peptyd kokainowo-amfetaminowy-serotonina-adrenalina-noradrenalina-hormony przewodu pokarmowego
Droga pokarmu
1.Żucie (rozdrabnianie pokarmu i wysycanie go śliną) oraz połykanie - są regulowane odruchowo przez ośrodki pnia mózgu.2.Zwieracz gardłowy (górny zwieracz przełyku - UES)3.Gardło - skrzyżowanie dróg oddechowych i pokarmowych, podczas połykania tchawica jest zamknięta przez głośnię, uniesienie podstawy języka i języczka4.Pokarm dostaje się do przełyku5. Fala perystaltyczna - sprzyja transportowi pokarmu, jest to skurcz przełyku powyżej pokarmu i rozkurcz poniżej poniżej.6.Dolny zwieracz przełyku (LES) - oddziela przełyk od żołądka => w żołądku jest produkowany kwas solny i zwieracz ten zapobiega uszkodzeniu przełyku przez ten kwas. Niewydolność LES powoduje refluks.Regulacja czynności LES (otwieranie żołądka)Skurcz: Ach, gastryna, motylina, PP, NARozluźnianie: NO, VIP, CCK, sekretyna, glukagon Motoryka przewodu pokarmowego:1.okres międzytrawienny -> MMC (międzytrawienny wędrujący kompleks motoryczny)2.okres trawienny (skurcze toniczne i rytmiczne)
Faza I - 45-60 minut -> brak skurczówFaza II - 30 minut -> pojedyncze skurczeFaza III - 15 minut -> duża częstotliwość skurczów, wzrost wydzielania żołądkowego i trzustkowegoFaza IV - prze

(…)

… - Ach Motoryka jelita cienkiego Skurcze: a)perystaltyczne b)odcinkowe ( 1-2cm, trwają krótko, mieszające) Motoryka jelita grubego Skurcze: a)perystaltyczne b)propulsywne c)masowe (20cm) d)odcinkowe Regulacja motoryki przewodu pokarmowego: 1.nerwowa a) układ współczulny (hamowanie perystaltyki) -NA b) układ cholinergiczny (pobudzenie perystaltyki) -nerw X c) układ NANC (hamowanie perystaltyki) -VIP -NO -somatostatyna 2.hormonalna a) pobudzenie perystaltyki -motylina -CCK -gastryna -PGP
b)hamowanie perystaltyki -sekkretyna -VIP -GIP -PGE2 -PGI Nerwowa regulacja motoryki przewodu pokarmowego
1.odruchy trawienne a)krótkie - śródścienne (ośrodki mieszczą się w ścianie przewodu pokarmowego) -> odruchy perystaltyczne b) długie - wazowagalne ( z udziałem nerwu X, ośrodki pnia mózgu) -> rozluźnienie zwieracza odźwiernika
2.odruchy trzewne długie a) odruch żołądkowo-kątniczy rozciąganie żołądka przez pokarm => wzrost perystaltyki jelita cienkiego b)odruch krętnico-żołądkowy rozciąganie jelita krętego przez pokarm => spadek motoryki żołądka c) odruch jelitowo-jelitowy rozciąganie lub podrażnianie jelit (np. w czasie zabiegu operacyjnego) => zablokowanie motoryki przewodu pokarmowego, tzw. „cisza jelitowa” (zależny…
… => obecność pokarmu w żołądku III. Jelitowa - 80% -> odruch jelitowo-trzustkowy (cholinergiczny, długi, wazowagalny), nerw błędny, gastryna, CCK, GRP => obecność pokarmu w jelitach
Im bardziej stymulowana trzustka tym więcej alkanów -> suma węglanów i chlorków jest stała.
Trawienie białek:
() - formy nieaktywne -trypsyna (trypsyno gen) -chymotrypsyna (chymotrypsyno gen) -karboksypeptydaza A i B - fosfolipaza…
… mocznika -wydalanie bilirubiny z ustroju -magazyn witamin (A,D,B12) -wytwarzanie czynników krzepnięcia krwi (fibrynogen, protrombina, czynnik VII, IX, X) -magazynowanie żelaza -oczyszczanie ustroju z toksyn Endo i egzogennych -inaktywacja hormonów (steroidowe, insulina, glukagon) -gromadzi krew -> rola termoregulacyjna Funkcja metaboliczna wątroby a) metabolizm węglowodanów -glukogenoliza i glikogeneza -zamiana fruktozy i galaktozy na glukozę -glukoneogeneza -trawienie związków z pośrednich produktów metabolizmu cukrów -buforowanie poziomu glukozy we krwi (po posiłku glukoza magazynowana jako glikogen, później go rozkłada i glukoza wędruje do krwi) b) metabolizm tłuszczów -betaoksydacja kwasów tłuszczowych (spalanie) i tworzenie ciał ketonowych - synteza LDL i HDL -synteza cholesterolu i fosfolipidów…

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz