Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego - strona 5

note /search

Mięso - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 133
Wyświetleń: 1001

MIĘSO Mięso stanowi zespół licznych elementów histologicznych, z których największa rolę odgrywa tkanka mięśniowa, łączna i tłuszczowa. Podstawowym zadaniem mięśni jest przede wszystkim zmiana energii chemicznej w pracę mechaniczną. Na ...

Produkcja mleka w Polsce - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 56
Wyświetleń: 861

MLEKO WIELKOŚĆ PRODUKCJI MLEKA W POLSCE -w Polsce produkuje się rocznie 12 mln litrów mleka -branża mleczarska w naszym kraju obejmuje 400 podmiotów, które rocznie przerabiają ponad 7 mln litrów mleka Wg Polskiego ustawodawstwa (Rozporządzenie Ministra Opieki Społecznej z 9.12.1932r.) - „Mlekiem...

Mrożenie mięsa - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1001

MROŻENIE MIĘSA W tym procesie posługujemy się niższymi temperaturami, a końcowej fazie mrożenia za najkorzystniejszą uważa się temperaturę najniższą z dostępnych. W warunkach krajowych mrożenie w temperaturze - 20ႰC (- 25ႰC), a w zagranicznych chłodniach nawet - 60ႰC. Bardzo skuteczne jest szybkie...

Obródka cieplna mięsa - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 49
Wyświetleń: 826

OBRÓBKA CIEPLNA Celem obróbki cieplnej jest: Przedłużenie trwałości produktu przez zabicie lub poważne osłabienie działalności drobnoustrojów Nadanie produktowi wymaganego smaku, zapachu i konsystencji Zwiększenie przyswajalności białek przez organizm ludzki Wytworzenie nowych form żywienia Ob...

Wykład - ocena i klasyfikacja drobiu, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 294
Wyświetleń: 2009

OCENA I KLASYFIKACJA DROBIU Odbiór jakościowy i ilościowy drobiu rzeźnego odbywa się w zakładzie ubojowym w obecności kontrahenta. Obejmuje między innymi: sprawdzenie aktualnego świadectwa zdrowia przez urzędowego lekarza weterynarii ogólne sprawdzenie kondycji ptaków przywiezionych do uboju sp...

Wykład - odczyn pH mięsa, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 588
Wyświetleń: 2261

Odczyn mięsa (pH) Podstawowym kryterium jakościowym jest kwasowość mięsa. Jej znaczenie jako wskaźnika przydatności technologicznej wynika z wpływu pH na: mikrostrukturę mięsa rozwój mikroflory rozkład gnilny aktywność układu enzymatycz...

Wykład - okres prewencji, po zabiegu chemicznym mięsa, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 14
Wyświetleń: 784

OKRES PREWENCJI Czyli czas, w którym po zabiegu chemicznym ludzie lub zwierzęta nie mogą wchodzić na teren obiektu objętego zabiegiem (plantacje, pomieszczenie dla zwierząt, magazyn) bez narażenia swojego zdrowia. Instytut Ochrony Roślin przeds...

Wykład - opakowania na jaja, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 91
Wyświetleń: 686

OPAKOWANIA NA JAJA Do znaków obowiązkowych na opakowaniu należą: *klasa jakości i wagowa *data pakowania *liczba jaj *data minimalnej trwałości *numer centrum pakowania *nazwa lub znak centrum pakowania Na opakowaniu musi być: *data minimalnej trwałości lub „najlepiej spożyć przed” *nazwa,...

Wykład - pakowanie mięsa, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 21
Wyświetleń: 840

PAKOWANIE MIĘSA PAKOWANIE W PRÓŻNI Polega na usunięciu powietrza z opakowania wykonanego z materiału o wystarczającej barierowości, a następnie szczelnym jego zamknięciu przez zgrzewanie. W ten sposób mogą być pakowane duże kawałki mięsa odkos...

Wykład - produkty mleczne, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 77
Wyświetleń: 658

PRODUKTY MLECZNE Masło- wskutek mechanicznego oddziaływania np. (wstrząsów) kuleczki tłuszczowe w mleku lub śmietanie zbijają się w gronka, następnie w ziarna, które po oddzieleniu maślanki, przepłukaniu i wygnieceniu stanowią produkty zwane masł...