Uniwersytet Warszawski - strona 625

Biosynteza acylazy penicylowej-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1162

Mikrobiologia przemysłowa ćw 9 BIOSYNTEZA ACYLAZY PENICYLINOWEJ Enzym hydrolizujący wiązanie amidowe w penicylinie prowadząc do otrzymania kwasu 6-AP (kwas 6 - aminopenicylanowy). Dokładniej przeprowadza reakcję hydrolizy łańcucha bocznego pierścienia beta – laktamowego. Kwas 6 – AP jest prekur...

Kwas cytrynowy-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 28
Wyświetleń: 931

Mikrobiologia przemysłowa ćw 12 BIOSYNTEZA KWASU CYTRYNOWEGO Charakterystyka kw. cytrynowego: - trójkarboksylowy - M = 192 g - T topnienia = 150 st. C - Wyizolowany po raz pierwszy z cytryn (zawierają 7 – 9 % kwasu cytrynowego) - Produkowany w niewielkich ilościach przez wszystkie organizmy ...

Kwas octowy-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 266
Wyświetleń: 1421

Mikrobiologia przemysłowa ćw 11 BIOTRANSFORMACJA Z UDZIAŁEM BAKTERII KWASU OCTOWEGO BAKTERIE KW. OCTOWEGO Głównie z rodziny Acetobactericea (nale ące do gamma - Proteobacteria). Od 1980 r początkowo u ywano dwóch rodzajów – Acetobacter i Gluconobacter. Potem, z rodzaju Acetobacter wyodrębnion...

Leki-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1113

1. Wstęp Mechanizm działania leków: Działanie leku nie jest wyłącznie funkcją jego właściwości fizykochemicznych lub jego budowy, warunkującej łączenie się cząsteczki substancji leczniczej z właściwym dla niej „miejscem” w organizmie, lecz uzależnione jest także od wielu zmiennych czynników, n...

Ryfamycyna-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 21
Wyświetleń: 1589

Mikrobiologia przemysłowa ćw 4 RYFAMYCYNA Ryfamycyna jest produkowana przez Streptomyces mediterranei (od lat 60 zmienił nazwę na Nocardia mediterranea, teraz gdy poznano sekwencje jej genomu obowiazuje nazwa Amycolatopsis mediterranei) ...

Mikrobiologia-egzamin

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia
Pobrań: 112
Wyświetleń: 707

TEST: 1. Kto stworzył teorie chemolitotrofi? Siergiej Winogradski (1887), badał udział bakterii w obiegu pierwiastków, wprowadził podłoża selekcyjne, jako pierwszy wyizolował bakterię wiążącą azot - Clostridium pasteurianum 2. Które pierwiastki wykorzystywane są przez jakiś typ pokarmowy? Chemotro...

Mikrobiologia-pytania

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1183

Różnice w budowie G- i G+ Błona komórkowa archeonów - porównaj do błony bakterii Rodzaje transportu aktywnego, jego główne cechy Pompy RND - u jakich grup wystepują LPS - z jakich części się składa + funkcje Na jakie wiązanie działa ...

Elastyczność cenowa podaży-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikroekonomia
Pobrań: 42
Wyświetleń: 854

Co to jest elastyczność cenowa podaży? Jakie mogą być przyczyny różnej elastyczności podaży? Elastyczność cenowa podaży to współczynnik siły reakcji podaży na zmianę ceny. Inaczej jest to stosunek procentowej zmiany ilości do procentow...

Kartel-opracowanie - Dylemat więźnia

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikroekonomia
Pobrań: 161
Wyświetleń: 707

Co to jest kartel i jakie są najczęściej jego ograniczenia prawne? Kartel to forma porozumienia się firm na rynku, w celu ustalenia poziomu cen, poziomu produkcji, geograficznego podziału rynków zbytu, w celu maksymalizacji zysku. Ograniczenia kartelu: (1) Jest nielegalny; (2) Członkowie kartelu s...

Na czym polega ekonomia skali-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikroekonomia
Pobrań: 308
Wyświetleń: 3717

Na czym polega ekonomia skali? Ekonomia skali to spadek kosztów w długim czasie wraz ze wzrostem produkcji i wielkości firmy. [Dyzekonomia skali - wzrost kosztów…] [ruch po obwiedni (długookresowej krzywej kosztu przeciętnego) - linii łączącej minimalne