Uniwersytet Warszawski - strona 625

note /search

Biosynteza acylazy penicylowej-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 140
Wyświetleń: 1295

Mikrobiologia przemysłowa ćw 9 BIOSYNTEZA ACYLAZY PENICYLINOWEJ Enzym hydrolizujący wiązanie amidowe w penicylinie prowadząc do otrzymania kwasu 6-AP (kwas 6 - aminopenicylanowy). Dokładniej przeprowadza reakcję hydrolizy łańcucha bocznego pierścienia beta – laktamowego. Kwas 6 – AP jest prekur...

Kwas cytrynowy-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1141

Mikrobiologia przemysłowa ćw 12 BIOSYNTEZA KWASU CYTRYNOWEGO Charakterystyka kw. cytrynowego: - trójkarboksylowy - M = 192 g - T topnienia = 150 st. C - Wyizolowany po raz pierwszy z cytryn (zawierają 7 – 9 % kwasu cytrynowego) - Produkowany w niewielkich ilościach przez wszystkie organizmy ...

Kwas octowy-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 329
Wyświetleń: 1729

Mikrobiologia przemysłowa ćw 11 BIOTRANSFORMACJA Z UDZIAŁEM BAKTERII KWASU OCTOWEGO BAKTERIE KW. OCTOWEGO Głównie z rodziny Acetobactericea (nale ące do gamma - Proteobacteria). Od 1980 r początkowo u ywano dwóch rodzajów – Acetobacter i Gluconobacter. Potem, z rodzaju Acetobacter wyodrębnion...

Leki-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 203
Wyświetleń: 1365

1. Wstęp Mechanizm działania leków: Działanie leku nie jest wyłącznie funkcją jego właściwości fizykochemicznych lub jego budowy, warunkującej łączenie się cząsteczki substancji leczniczej z właściwym dla niej „miejscem” w organizmie, lecz uzależnione jest także od wielu zmiennych czynników, n...

Ryfamycyna-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1708

Mikrobiologia przemysłowa ćw 4 RYFAMYCYNA Ryfamycyna jest produkowana przez Streptomyces mediterranei (od lat 60 zmienił nazwę na Nocardia mediterranea, teraz gdy poznano sekwencje jej genomu obowiazuje nazwa Amycolatopsis mediterranei) ...

Mikrobiologia-egzamin

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia
Pobrań: 329
Wyświetleń: 1057

TEST: 1. Kto stworzył teorie chemolitotrofi? Siergiej Winogradski (1887), badał udział bakterii w obiegu pierwiastków, wprowadził podłoża selekcyjne, jako pierwszy wyizolował bakterię wiążącą azot - Clostridium pasteurianum 2. Które pierwiastki wykorzystywane są przez jakiś typ pokarmowy? Chemotro...

Mikrobiologia-pytania

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikrobiologia
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1295

Różnice w budowie G- i G+ Błona komórkowa archeonów - porównaj do błony bakterii Rodzaje transportu aktywnego, jego główne cechy Pompy RND - u jakich grup wystepują LPS - z jakich części się składa + funkcje Na jakie wiązanie działa ...

Elastyczność cenowa podaży-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikroekonomia
Pobrań: 98
Wyświetleń: 1043

Co to jest elastyczność cenowa podaży? Jakie mogą być przyczyny różnej elastyczności podaży? Elastyczność cenowa podaży to współczynnik siły reakcji podaży na zmianę ceny. Inaczej jest to stosunek procentowej zmiany ilości do procentow...

Kartel-opracowanie - Dylemat więźnia

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikroekonomia
Pobrań: 238
Wyświetleń: 966

Co to jest kartel i jakie są najczęściej jego ograniczenia prawne? Kartel to forma porozumienia się firm na rynku, w celu ustalenia poziomu cen, poziomu produkcji, geograficznego podziału rynków zbytu, w celu maksymalizacji zysku. Ograniczenia kartelu: (1) Jest nielegalny; (2) Członkowie kartelu s...

Na czym polega ekonomia skali-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Mikroekonomia
Pobrań: 413
Wyświetleń: 3857

Na czym polega ekonomia skali? Ekonomia skali to spadek kosztów w długim czasie wraz ze wzrostem produkcji i wielkości firmy. [Dyzekonomia skali - wzrost kosztów…] [ruch po obwiedni (długookresowej krzywej kosztu przeciętnego) - linii łączącej minimalne