Uniwersytet Łódzki - strona 108

Przykłady genetycznych modyfikacji surowców roślinnych - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia żywności
Pobrań: 21
Wyświetleń: 1316

Przykłady (10 wybranych) genetycznych modyfikacji surowców roślinnych - cecha modyfikowana, sposób realizacji, roślina Przykłady genetycznych modyfikacji surowców roślinnych: Modyfikacja Sposób realizacji roślina, cecha 1) Opóźnienie dojrzewania blokada systemu glukuronazy pomidor, banan 2) Pole...

Rodzaje żywności będącej efektem manipulacji genetycznych - omówienie...

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia żywności
Pobrań: 35
Wyświetleń: 903

Rodzaje żywności będącej efektem manipulacji genetycznych Rodzaje żywności będącej efektem manipulacji genetycznych: Żywność będąca GMO (pomidory, ziemniaki) Żywność otrzymywana z GMO (przecier pomidorowy, frytki Wytwarzane przy użyciu GMO (chleb, piwo) Otrzymana z GMO, ale nie zawierająca tran...

Składniki bioaktywne do wzbogacania - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia żywności
Pobrań: 56
Wyświetleń: 861

Składniki bioaktywne do wzbogacania (fortyfikacji) żywności - rodzaj składnika, przykład, korzystny wpływ Składniki bioaktywne do wzbogacania żywności: Składnik przykłady korzystny wpływ 1) Wielocukry błonnik, pektyny, guar, ksantyn, karagen zap...

Skażenie mikrobiologiczne żywności - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia żywności
Pobrań: 133
Wyświetleń: 2037

Skażenie mikrobiologiczne żywności Czynniki wpływające na skażenie mikrobiologiczne żywności: EGZ Warunki uprawy (głębokość, nawożenie naturalne, ścieki), hodowli (warunki sanitarno-higieniczne) Mikroflora środowiska naturalnego Ludzie (nosicielstwo, choroby) Warunki zbioru (uszkodzenia mechani...

Kierunki wykorzystania, produkty - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia żywności
Pobrań: 28
Wyświetleń: 1113

Soja - charakterystyka surowca, kierunki wykorzystania, produkty (także tradycyjne) Preparaty sojowe: Ziarno zawiera do 45% białka, 20% tłuszczu, Wit z gr B Wysoka zawartość fitoestrogenów (korzystne dla mężczyzn?) Stachioza- węglowodan, zapach fasolowo-grochowy, działania gazotwórcze Koncentra...

Biotechnologia żywności, Właściwości kwasu octowego - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia żywności
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1645

KWAS OCTOWY - właściwości Acetobacter: Pałeczki 1-4 µm Urzęsienie peritrichalne Niesprzyjających warunkach formy inwolucyjne W pożywkach z alk etylowym/ sacharydami rosną w postaci: Suchej, pomarszczonej błonki (Acetobacter pasteurianus) Grubszej, gładkiej z tendencja wspinania się po ściank...

Dodatki do żywności - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia żywności
Pobrań: 140
Wyświetleń: 1645

Skróty: FAO Food and Agriculture Organization WHO World Health Organization JECFA Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives DODATKI DO ŻYWNOŚĆI- WPROWADZENIE Podwyższenie standardów życia dąży się do produkcji żywności atrakcyjnej, spełniającej oczekiwania klientów nowsze, szybsze techni...

Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia żywności
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1323

Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym: wyjaśnij skróty (polski): GMP, GHP, HACCP, CCP, CA, FAO, WHO, QACP, TQM Higiena żywności Prawo żywnościowe Higiena żywności- warunki zapewniające otrzymanie zdrowej i bezpiecznej żywności Prawo żywnościowe- zespół norm dotyczących zasad wytwarzania i ...

Ekohydrologiczna perspektywa wykorzystania - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia ekosystemowa
Pobrań: 84
Wyświetleń: 588

Ekohydrologiczna perspektywa wykorzystania małej retencji i akwakultury w zintegrowanym zarządzaniu zasobami wodnymi Reakcja organizmów na poziomie biomasy i bioróżnorodnośći: Wraz ze stopniem przekształcania ekosystemu rzecznego: Na początku oba wskaźniki (biomasa i bioróżnorodność) rosną Późni...

Modyfikacja biosfery przez człowieka - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia ekosystemowa
Pobrań: 63
Wyświetleń: 574

Modyfikacja biosfery przez człowieka Wycinanie lasów: Zmiana przenikania cieplnego- bilansu cieplnego Obieg wody np. silne wiatry powodują nadmierne parowanie susza Biotechnologia ekologiczna- środowiskowa: Najszersze pojęcie Np. oczysz...