Uniwersytet Łódzki - strona 105

Wykorzystanie drobnoustrojów do rozkładu - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia Środowiska
Pobrań: 91
Wyświetleń: 658

Wykorzystanie drobnoustrojów do rozkładu/ zagospodarowania odpadów Zagadnienia: 1) Odpady- wielkość produkcji, skład 2) Składowiska odpadów komunalnych- wysypiska śmieci 3) Kompostowanie 4) Odpady jako podłoża mikrobiologiczne Odpady: Każdy nie zagospodarowany i nie mający określonego przezna...

Zanieczyszczenie środowiska - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia Środowiska
Pobrań: 49
Wyświetleń: 490

Zanieczyszczenie środowiska Połowa XIX- początek znacznego zanieczyszczenia związany ze wzrostem liczby ludności i z rozwojem przemysłu Koniec XIX- możliwość wykorzystania drobnoustrojów w ochronie środowiska XIX/XX- pierwsze oczyszczalnie ścieków Udoskonalanie oczyszczalni, przystosowanie do oc...

Drobnoustroje GMO w przemyśle mleczarskim - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia Środowiska
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1337

Drobnoustroje GMO w przemyśle mleczarskim, jako producenci enzymów, drożdże GMO Drobnoustroje GMO w przemyśle spożywczym: Dużo większe znaczenie niż roślin GMO, a tym samym zwierząt Powszechne użycie w produkcji żywności Przemysłowa skala użycia na całym świecie Przykłady drobnoustrojów GMO sto...

Żywność funkcjonalna - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia żywności
Pobrań: 119
Wyświetleń: 861

Żywność funkcjonalna (definicja, sposoby działania, podział ze względu na specyficzność składu, podział ze względu na rodzaj zaspakajanych potrzeb) Żywność funkcjonalna - definicja: To specjalnie opracowane produkty spożywcze, które wykazują korzystny, udokumentowany wpływ na zdrowie większy niż ...

Biotechnologia żywności - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia Środowiska
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1113

Żywność niskoenergetyczna - metody obniżania wartości energetycznej, zamienniki cukru, mąki i tłuszczu Żywość niskoenergetyczna Mniej kalorii UE wartość energetyczna obniżona co najmniej o 30% w porównaniu do tradycyjnego produktu Reduced- kalorii mniej o 25% Ligot- kalorii mniej o 30%, tł o 50...

Żywność orientalna - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia Środowiska
Pobrań: 21
Wyświetleń: 525

ŻYWNOŚĆ ORIENTALNA Placki i chleby: Idli: Danie kuchni południowoindyjskiej Rodzaj okrągłych, spłaszczonych bułeczek sporządzonych ze sfermentowanej soczewicy i mąki ryżowej Przygotowanie Idli: Aby zrobić idli potrzebujemy surowego ryżu i soczewicy, które są oddzielnie moczone Soczewica i ryż ...

Żywność wygodna - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia Środowiska
Pobrań: 287
Wyświetleń: 3059

Żywność wygodna (pojęcie, podział ze względu na sposób przygotowania, przyczyny popytu na żywność wygodną, przykłady, zalety i wady, technologia sous vide i cook chill, metody tradycyjne i nowoczesne utrwalania żywności wygodnej) Żywność wygodna: Produkty spożywcze otrzymywane z przetworzonych su...

Antybiotyki stosowane do utrwalania żywności - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia Środowiska
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1043

Antybiotyki stosowane do utrwalania żywności - drobnoustrój, warunki produkcji, zastosowanie Nizyna: Lactococcus lactis subsp. lactis Antybiotyk peptydowy (bakteriocyna) Uszkadza osłony komórek wegetatywnych bakterii Gram+ Hamuje rozwój niektórych szczepów Lactocuccus,

Ciepło jako czynnik konserwujący żywność

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia Środowiska
Pobrań: 210
Wyświetleń: 1547

Ciepło jako czynnik konserwujący żywność (mechanizmy oporności, przykłady drobnoustrojów), czynniki wpływające na przeżywalność drobnoustrojów, krzywa śmierci cieplnej, wartość D, zasada 12D, przykłady stosowania ciepła do konserwacji żyw...

Drożdże piekarskie - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia Środowiska
Pobrań: 140
Wyświetleń: 1449

DROŻDŻE PIEKARSKIE Saccharomyces cerevisiae Nie zawsze pochodzą od czystej kultury jednej rasy, może być to mieszanka 3 lub 4 ras Dodatek drożdży 2-5% w stosunku do użytej mąki: 1) Spulchnianie 2) Większa