Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - strona 51

ŻYWIENIE W OSTRYM NIEŻYCIE ŻOŁĄDKA

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 455

ŻYWIENIE W OSTRYM NIEŻYCIE ŻOŁĄDKA Żywienie w ostrym nieżycie żołądka zależy od fazy choroby. Zalecenia żywieniowe: - pierwsze 24-48 godzin: - zalecana jest głodówka - należy podawać niesłodzone płyny takie jak: - przegotowana woda, - fizjologiczny roztwór NaCl, - herbata bez cukru, - napar...

ŻYWIENIE W PRZEWLEKŁYM NIEŻYCIE JELIT

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 7
Wyświetleń: 392

ŻYWIENIE W PRZEWLEKŁM NIEŻYCIE JELIT Dieta w przewlekłym nieżycie jelit powinna być bogatobiałkowa. Zalecenia żywieniowe: - dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu, - podawanie płynów obojętnych, osłaniających i garbnikowych do 1,5-2 l./dobę - zależności od nasilenia

ŻYWIENIE W PRZEWLEKŁYM NIEŻYCIE ŻOŁĄDKA

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 476

· ŻYWIENIE W PRZEWLEKŁYM NIEŻYCIE ŻOŁĄDKA Przewlekły nieżyt żołądka może mieć różny przebieg. Zalecenia żywieniowe: - spożywanie częstych posiłków - ok. 5, - spożywanie posiłków o niewielkiej objętości, - spożywanie pokarmów łatwo strawnych, - spożywanie potraw smacznych, urozmaiconych oraz est...

ŻYWIENIE W ZAPARCIU NAWYKOWYM

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 385

ŻYWIENIE W ZAPARCIU NAWYKOWYM Zalecenia żywieniowe - zaparcia spastyczne: - spożywanie pokarmów o temperaturze umiarkowanej, - podawanie błonnika w postaci gotowanych i rozdrobnionych warzyw i owoców, - spożywanie produktów wzmacniających procesy fermentacyjne, - ograniczenie białka zwierzęcego...

ŻYWIENIE W ZESPOLE NADWRAŻLIWOŚCI JELITA GRUBEGO

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 504

ŻYWIENIE W ZESPOLE NADWRAŻLIWOŚCI JELITA GRUBEGO Zalecenia żywieniowe: - dieta łatwo strawna, - ograniczenie produktów węglowodanowych w postaci fruktozy, rafinozy, stachiozy i laktozy, - spożyw...

Chłoniak żołądka

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 7
Wyświetleń: 623

Chłoniak żołądka Epidemiologia ● Drugi co do częstości nowotwor złośliwy żołądka ● 4% wszystkich nowotworow Żołądek - najczęstszym miejscem wystąpienia pierwotnego chłoniaka przewodu pokarmowego ● Związany ze zjawiskiem

CHOROBA WRZODOWA ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 21
Wyświetleń: 609

CHOROBA WRZODOWA ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY • Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy to przewlekłe występowanie wrzodu (historia: opisał już w IV w p.n.e. Diokles z Koryntu) • Należy do najczęstszych chorób przew. pok., dotyczy ok. 5- 10% do...

Diagnostyka zakażenia Helicobacter pylori

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 7
Wyświetleń: 406

Diagnostyka zakażenia Helicobacter pylori • Testy inwazyjne - test ureazowy (tzw. CLO-test, czułość ok. 85%, fałszywie ujemny w przypadku krwawiącego wrzodu) - hodowla i posiew (czułoś...

Dieta w chorobach nowotworowych

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 546

Charakterystyka diety - Dieta w chorobach nowotworowych: powinna być zindywidualizowana, z uwzględnieniem wszystkich potrzeb żywieniowych chorego. powinna być możliwie wysokoenergetyczna i wysokobiałkowa, z indywidualnymi modyfikacjami dotyczącymi zawartości składników odżywczych, w tym również skła...

Dieta w okresie chemioterapii

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 7
Wyświetleń: 623

Dieta w okresie chemioterapii - Podczas chemioterapii może również wystąpić nietolerancja: mleka (z powodu błony śluzowej jelit i niedoboru laktazy), potraw ze śmietaną, soków owocowych (zwłaszcza jabłkowego i z winogron), słodkich ciast i deserów, obfitych posiłków, różnorodnych produktów w jednym ...