Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - strona 50

WĘGLOWODANY PRZYSWAJALNE I NIEPRZYWWAJALNE

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 63
Wyświetleń: 413

WĘGLOWODANY PRZYSWAJALNE I NIEPRZYWWAJALNE Przyswajalne- ulegają trawienie i wchłonięciu z przewodu pokarmowego mają wpływ na metabolizm komórkowy i efekt glikemiczny. Nieprzyswajalne- nie ulegają trawieniu i wchłonięciu z przewodu pokarmowego, nie wywołują efektu glikemicznego. Przyswajalne: Glukoz...

ZESPÓŁ LECZENIA ŻYWIENIOWEGO

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 49
Wyświetleń: 707

ZESPÓŁ LECZENIA ŻYWIENIOWEGO Zespół leczenia żywieniowego- to zespół osób wyspecjalizowany w leczeniu żywieniowym, który wypełnia zadania organizacji, prowadzenia i monitorowania leczenia żywieniowego. W jego podstawowym składzie znajdują się: lekarze, pielęgniarki, farmaceuci, dietetycy, a w składn...

Żywienie pacjentów ze stomią

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1218

Żywienie pacjentów ze stomią Stomia jest to połączenie światła jelita grubego (kolostomia), cienkiego (ileostomia) lub moczowodu (urostomia) ze skórą. Wykonuje się je najczęściej w przypadku nowotworu jelita grubego (okrężnicy, odbytnicy) lub m...

ŹYWIENIE W CHOROBACH JAMY USTNEJ I PRZEŁYKU

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 14
Wyświetleń: 665

ŻYWIENIE W CHOROBACH JAMY USTNEJ I PRZEŁYKU W chorobach jamy ustnej i przełyku takich jak m.in. zapalenie jamy ustnej i/lub przełyku, żylaki przełyku, kurcz przełyku czy rak przełyku stosuję się dietę oszczędzającą. Dieta ta oszczędza chory narząd zarówno pod względem mechanicznym, chemicznym jak ...

ŻYWIENIE W CHOROBACH JELITA CIENKIEGO

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 616

ŻYWIENIE W CHOROBACH JELITA CIENKIEGO W chorobach jelita cienkiego wskazana jest dieta łatwo strawna i niskoresztkowa (wyjątek: zaparcia atoniczne). Zalecenia żywieniowe: - spożywanie regularnych posiłków, - spożywanie posiłków smacznych i atr...

Żywienie w chorobach nowotworowych

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 14
Wyświetleń: 483

Żywienie w chorobach nowotworowych Epidemiologia chorób nowotworowych w Polsce - W ciągu ostatnich dziesięciu lat obserwowany jest wzrost udziału chorób nowotworowych jako przyczyny zgonów w Polsce. W Polsce rocznie zapada na nowotwory złośliw...

ŻYWIENIE W CHOROBIE REFLEKSOWEJ PRZEŁYKU

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 7
Wyświetleń: 427

· ŻYWIENIE W CHOROBIE REFLEKSOWEJ PRZEŁYKU W chorobie refleksowej przełyku stosowana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Zalecenia żywieniowe: - spożywanie częstych posiłków - min. 4, - spożywanie posiłków o niewielkiej objętości, - ost...

ŻYWIENIE W CHOROBIE WRZODOWEJ ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 497

ŻYWIENIE W CHOROBIE WRZODOWEJ ŻOŁĄDKA I DWUNASTNICY W chorobie wrzodowej zastosowanie znajduje dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Zalecenia żywieniowe: - spożywanie posiłków co 3-4 g...

ŻYWIENIE W DNIE MOCZANOWEJ

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 28
Wyświetleń: 518

ŻYWIENIE W DNIE MOCZANOWEJ Zalecenia żywieniowe: - cel diety to zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi, - dieta ubogopurynowa, - ilość dostarczanych tłuszczów w dziennej racji pokarmowej należy ograniczyć do połowy normy, - zwiększen...

Żywienie w okresie niewyrównania i niewydolności wątroby

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • dr hab. Małgorzata Maria Zwolińska-Wcisło
  • Kliniczny zarys chorób
Pobrań: 0
Wyświetleń: 385

Żywienie w okresie niewyrównania i niewydolności wątroby - encefalopatia wątrobowa Zalecenia żywieniowe: - podaż tłuszczów zależy od indywidualnej tolerancji pacjenta, - w miarę nasilania objawów i upośledzenia czynności wątroby należy stosować dietę niskobiałkową ( 0,5g/kg mc./dobę białka z prod...