Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - strona 49

note /search

Kwasy tłuszczowe - nasycone i nienasycone

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 133
Wyświetleń: 952

Kwas elaidynowy Trans-9-oktadecenowy Kwasy tłuszczowe nasycone O krótkim łańcuchu: Kwas masłowy (butanowy) 4 Kapronowy (heksanowy) 6 O średnim łańcuchu: Kaprykowy 8 Kaprynowy (dekanowy) 10 Laurynowy (dekanowy) 12 O długim łańcuchu: Mirystyno...

Leczenie żywieniowe

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1127

Leczenie żywieniowe polega na podaży energii, białka, elektrolitów, pierwiastków śladowych i witamin w płynach dożylnych lub w dietach przemysłowych podanych tym chorym, którzy nie mogą być żywieni w sposób naturalny, ze względu na char...

Monosacharydy

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 42
Wyświetleń: 1974

Do monosacharydów zalicza się również proste ich pochodne np.: -aminocukry- powstałe przez podstawienie grupy- NH2 przy węglu drugim w miejsce grupy -OH -glukozamia-wchodząca w skład glikoprotein, np. substancji grupowych krwi, -galaktozamina...

Niedożywienie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 133
Wyświetleń: 1351

Niedożywienie i jego następstwa kliniczne Niedożywieniem nazywamy stan, w którym dochodzi do niedoboru jednego lub kilku składników pokarmowych. Najczęstszymi przyczynami tzw. niedożywienia szpitalnego są: -niedostateczne odżywianie doustne spowodowane m.in.: utratą łaknienia, niesmaczną i niezbila...

OCENA I MONITOROWANIE STANU ODŻYWIENIA CHORYCH PRZYJMOWANYCH DO LECZEN...

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 105
Wyświetleń: 1008

OCENA I MONITOROWANIE STANU ODŻYWIENIA CHORYCH PRZYJMOWANYCH DO LECZENIA SZPITALNEGO Stan odżywienia, w świetle międzynarodowej terminologii, jest to stan zdrowie wynikający ze zwyczajowego spożycia żywności, wchłaniania i wykorzystania wchodzących w jej skład

Odżywianie

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 28
Wyświetleń: 917

Odżywianie- jest niezbędne do funkcjonowania organizmu, podobnie jak dostarczanie wody i tlenu. Polega na zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu na podstawowe składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne i wod...

POLISAHARYDY

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 63
Wyświetleń: 896

POLISAHARYDY HOMOGLIKANY- zbudowane z jednego rodzaju monosacharydów SKROBIA-polisacharyd roślinny amyloza + amylopektyna Amyloza (15-20%) -250-300 glukoz powiązanych α-glikozydowo w pozycji 1 4 wewnętrzna część ziaren skrobi, rozpuszcza się w gorącej wodzie dając roztwór koloidowy. Amylopektyna...

PRZESIEWOWA OCENA STANU ODŻYWIENIA

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1771

PRZESIEWOWA OCENA STANU ODŻYWIENIA Cel: -identyfikacja osób z zaburzeniami stanu odżywienia -identyfikacja osób u których istnieje ryzyko rozwoju niedożywienia -określenie wskazań do pogłębionej oceny stanu odżywienia i leczenia żywieniowego

Tłuszcze jadalne i techniczne

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1127

Tłuszcze jadalne i techniczne Tłuszcze schnące, półschnące i nieschnące Zawartość poszczególnych rodzajów kwasów tłuszczowych w wybranych produktach spożywczych Produkt spożywczy Kwasy tłuszczowe     Nasycone (g) Jednonienasycone (...

TRAWIENIE WĘGLOWODANÓW

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 203
Wyświetleń: 1302

TRAWIENIE WĘGLOWODANÓW Enzymy amylolityczne (amylazy) Skrobia (glikogen) Alfa-amylaza ślinowa Dekstryny, maltoza, maltotrioza Alfa-amylaza trzustkowa Dekstryny, maltoza Amylaza jelitowa