Uniwersytet Jagielloński w Krakowie - strona 48

note /search

Nierówności i zróżnicowania społeczne a sposób odżywiania się - prezen...

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Socjologia medycyny
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1624

Socjologia żywienia Nierówności i zróżnicowania społeczne, a sposób odżywiania się i stan zdrowia Definicja zdrowia Wg WHO: ● Stan pełnego dobrostanu fizycznego, psychicznego i społecznego ● a nie tylko brak choroby i kalectwa. ● Koncepcja pól zdrowia Lalonda ● ● Nierówność społeczna, ...

Socjalizacja i styl życia a zachowania w zdrowiu i chorobie - prezenta...

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Socjologia medycyny
Pobrań: 504
Wyświetleń: 2933

Socjalizacja i styl życia a zachowania w zdrowiu i chorobie Socjalizacja jest to proces nabywania przez jednostkę systemu wartości, norm oraz wzorów zachowań, które obowiązują w danej zbiorowości. Jest to proces uspołeczniania. SOCJALIZACJA PIERWOTNA WTÓRNA Od wielu stuleci uczeni próbują...

WIĘZI SPOŁECZNE, WSPARCIE, SIECI RELACJI SPOŁECZNYCH - prezentacja st...

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Socjologia medycyny
Pobrań: 483
Wyświetleń: 3031

WIĘZI SPOŁECZNE, WSPARCIE, SIECI RELACJI SPOŁECZNYCH A STAN ZDROWIA 1 Pojęcie ‘wsparcia społecznego’ jest wieloznaczne i nie posiada jednej definicji. Zgodnie z nurtem psychologii społecznej, wsparcie społeczne, to cechy jakościowe związków interpersonalnych, np.

Żywienie dojelitowe

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1540

Żywienie dojelitowe oznacza żywienie chorych drogą przewodu pokarmowego z użyciem płynnych diet określanych mianem produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia, przeważnie wytworzonych przemysłowo, często o składzie dostosowanym do metabolizmu chorego. Może ono być jedyną metodą odży...

Żywienie pozajelitowe

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 70
Wyświetleń: 973

Żywienie pozajelitowe Żywienie pozajelitowe (ż.p) polega na podaniu bezpośrednio do układu krążenia substancji odżywczych w postaci w jakiej są one wchłaniane z przewodu pokarmowego, a więc: aminokwasów, cukrów prostych, kwasów tłuszczowych, elektrolitów, witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczac...

Błonnik - celuloza

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1176

Frakcja nierozpuszczalna błonnika pokarmowego (celuloza, niektóre hemicelulozy, ligniny-w produktach zbożowych grubego przemiału): -pobudza funkcje żucia i wydzielania śliny, -pobudza wydziel...

Diety przemysłowe

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 112
Wyświetleń: 2156

Diety przemysłowe są mieszaniną przygotowanych w różny sposób naturalnych produktów odżywczych często z dodatkiem substancji, których jest za mało w końcowym produkcie pochodzenia naturalnego np. cystyna, metionina, niektóre witaminy i pierwiastk...

Diety szpitalne

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 42
Wyświetleń: 1190

Diety szpitalne (potrawy są przygotowywane w kuchni szpitalnej, a następnie rozdrabniane do postaci płynnej) Przy przygotowywaniu diety przez kuchnie szpitalną należy pamiętać o: -odpowiednim doborze produktów, by pokrywały zapotrzebowanie organizmu na poszczególne

INDEKS GLIKEMICZNY

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Kliniczny zarys chorób - postępowanie dietetyczne
Pobrań: 49
Wyświetleń: 987

INDEKS GLIKEMICZNY Klasyfikuje żywność porównując wzrost glikemii po spożyciu 50g określonego produktu spożywczego zawierającego węglowodany, ze wzrostem poziomu glukozy we krwi po spożyciu 50g glukozy. Badania określające indeks glikemiczny poszc...