Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu - strona 54

note /search

Modelowanie struktur organizacyjnych przedsiębiorst

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Podstawy zarządzania
Pobrań: 196
Wyświetleń: 1610

MODELOWANIE STRUKTUR ORGANIZACYJNYCH PRZEDSIĘBIORSTW Czynniki wpływające na kształt struktury organizacyjnej -obiektywne uwarunkowania sytuacyjne systemu -wola kadry kierowniczej -decyzje organizatorów, biorących pod uwagę te parametry Zasady organizacji i zarządzania Dyrektywy praktyczne na ...

Organizowanie jako funkcja zarządzania

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Podstawy zarządzania
Pobrań: 105
Wyświetleń: 1470

Organizowanie Szerokie znaczenie -sekwencja działań prowadzących do utworzenia organizacji w znaczeniu instytucji oraz do nadania jej określonej struktury organizacyjnej Przykłady organizacji w szerokim znaczeniu: utworzenie nowego przedsiębiorstwa, strukturyzacja istniejącego, reorganizowanie...

Zarządzanie jako dyscyplina naukowa c.d

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Podstawy zarządzania
Pobrań: 42
Wyświetleń: 469

Istota organizacji- definicje: -Organizacja jest systemem świadomie skoordynowanych działań lub sił dwóch lub więcej ludzi -Organizacja jest wielością części, z których każda dąży do osiągnięcia szczególmego celu, które utrzymują się dzięki wzajemnym powiązaniom jednocześnie przystosowując się ...

Zarządzanie jako dyscyplina naukowa

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Podstawy zarządzania
Pobrań: 287
Wyświetleń: 1183

ZARZĄDZANIE JAKO DYSCYPLINA NAUKOWA Dziedzina nauki -Dziedzina nauki to grupa dyscyplin naukowych, trwale ukształtowana i wyodrębniona ze względu na potrzeby kierowania badaniami podstawowymi, kształceniem kadr naukowych i szkolnictwem wyższym, -w dziedzinach naukowych nadawane są stopnie i

Budżet UE - Tradycyjne zasoby własne

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Integracja europejska
Pobrań: 112
Wyświetleń: 1176

Budżet Unii Europejskiej Zasady budżetowe: * zasada jedności * zasada uniwersalizmu * zasada jednoroczności * zasada równowagi budżetowej * zasada szczegółowości Zasady gospodarki budżetowej UE * zasada jedności formalnej ...

Droga Polski do UE

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Integracja europejska
Pobrań: 217
Wyświetleń: 959

Droga Polski do UE Początek * Polska składa oficjalny wniosek o ustanowienie stosunków dyplomatycznych z EWG –08.1988, * utworzenie misji przy Wspólnotach Europejskich –07.1989 * podpisanie umowę w sprawie handlu i współpracy gospodarczej pomiędzy Polską i EWG –09.1989, * Polska zostaje włączo...

Instytucje UE

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Integracja europejska
Pobrań: 1512
Wyświetleń: 2464

Instytucje Unii Europejskiej Instytucje: -Rada Europejska -Parlament Europejski -Rada Unii Europejskiej -Komisja Europejska -Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej -Europejski Trybunał Obrachunkowy Or...

Najważniejsze akty prawne i system decyzyjny UE

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Integracja europejska
Pobrań: 42
Wyświetleń: 490

Najważniejszy akty prawne i system decyzyjny Źródła prawa UE: * prawo pierwotne * prawo wtórne Prawo wtórne: * akty ustawodawcze *akty delegowane * akty wykonawcze * akty „bez przymiotnika” * porozumienia międzyinstytucjonalne, * akty nienazwane Akty ustawodawcze: * rozporządzenia * dy...

Ochrona konkurencji i konsumenta

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Integracja europejska
Pobrań: 7
Wyświetleń: 476

Wspólna polityka rolna Historia: niedobór żywności podczas i po II wojniekonieczność importuchęć samowystarczalnościWPR Zasady * zasada wspólnego rynku * zasada preferowania wspólnoty * zasada solidarności finansowej Reforma MacSharry’ego * odejście od utrzymywania cen na rzecz

Polityka spójności i fundusze europejskie

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Integracja europejska
Pobrań: 196
Wyświetleń: 1323

Polityka spójności i fundusze UE Polityka spójności (2007- 2013- regiony) Cele: * konwergencja - zakwalifikowane regiony z PKB per capita (PSN) poniżej 75% średniej UE-25, tj. 100 regionów, w których mieszka ponad 170 mln ludności. * ...