Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - strona 39

Transport zwierząt rzeźnych

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia mięsa
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1183

TRANSPORT ZWIERZĄT RZEŹNYCH Istotny czynnik związany ze stresami zwierząt i ich zmęczeniem. Najbardziej ekonomiczne w hodowli w małych krajach - by zwierzęta nie walczyły ze sobą, nie mieszanie miotów trzody chlewnej , bo w każdej jest wykształcona hierarc hia . Transport ma olbrzymie znaczenie . d...

Technologia mięsa-opracowanie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia mięsa
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1099

TECHNOLOGIA MIĘSA 1998-02-17 _ Wykład l Produkcja mięsa : dawniej 3% na l mieszkańca dziś 5% na l mieszkańca W 1997 produkcja mięsa drobiowego ok. 230 min ton. Produkcja mięsa drobiowego 62.6 wieprzowego 91.4 wołowego 57.6 kozia, bara na 11.5 inne 4.1 Według podziału ONZ wyróżniamy : Kraje rozwinię...

Wychładzanie poubojowe

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia mięsa
Pobrań: 35
Wyświetleń: 2107

WYCHŁADZANIE POUBOJOWE •lodem •jednostopniowe jednofazowe lub dwufazowe wychładzanie • jednofazowe -^ do komór chłodniczej wsuwane są kolejno tusze • powietrze owiewa tusze i odprowadza ciepło • proces jest długotrwały •^ wsuwanie ciągłe tusz powoduje , że parametry tkanka tłuszczowa jest doskonał...

Wykrwawienie-opracowanie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia mięsa
Pobrań: 14
Wyświetleń: 798

WYKRWAWIANIE otwarte W pozycji wiszącej / przecięcie tętnic i żył w pobliżu głowy/, nie wolno przebijać serca /jak pompa wypompuje krew z ciała zwierzęcia/. Trzoda chlewna : przy końcówce wyrostka mostka jest przecięcie. Ilość krwi: 8-10 % masy ciała , część krwi pozostaje w

Zwierzęta wolne od chorób zakaźnych

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia mięsa
Pobrań: 0
Wyświetleń: 1099

Zwierzęta wolne od chorób zakaźnych : • samica poddana cesarskiemu cięciu, małe przeniesie się do inkubatora. Są to związki gnotobiotyczne do celów badawczych . Zakażenie związków gnotobiotycznych ...

Opakowanie aktywne i inteligentne

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia opakowań
Pobrań: 133
Wyświetleń: 1421

DOBRA JAKOŚĆ PRODUKTU - OPAKOWANIE AKTYWNE I INTELIGENTNE Do ponad 90% produktów rynkowych potrzebne są opakowania. Dotyczy to szczególnie opakowań w branży spożywczej. Dlatego też w ostatnich czasach najbardziej dynamiczny rozwój opakowań przypada właśnie na tę branżę. Generalnie opakowania muszą ...

Filtracja-opracowanie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia opakowań
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1379

ZASTOSOWANIE W procesie filtracji zawiesina c. stałego w cieczy lub gazie jest podawana na porowatą przegrodę. Cząstki c. stałego zatrzymywane przez przegrodę, a coiecz lub gaz jest odprowadzany jako filtrat (przesącz). Zarówno osad jak i filtrat...

Etykiety produktów spożywczych

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia opakowań
Pobrań: 7
Wyświetleń: 1337

ETYKIETY PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w sprawie znakowania środków spożywczych, używek i substancji dodatkowych, od czerwca 1994 roku producenci są zobowiazani umieszczać na opakowania...

Fluidyzacja-opracowanie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia opakowań
Pobrań: 133
Wyświetleń: 2660

Proces polega na zawieszeniu cząstek c. stałego w płynącym do góry strumieniu płynu. C. stałe jest intensywnie mieszane, przechodzi w stan półzawieszony, c zyli fluidalny i przyjmuje właściwości cieczy. Taki stan za­ pewnia duże rozw inięcie powierzchni kontaktu międzyfazowego, co znacznie ułatwia ...

Inteligentne opakowania

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia opakowań
Pobrań: 7
Wyświetleń: 1155

INTELIGENTNE OPAKOWANIA Przemysł opakowaniowy w ostatnich czasach rozwija się bardzo intensywnie, a związane jest to głównie z zaawansowaną technologią, która umożliwia badania nowych typów opakowań na całym świecie. W wyniku tego powstają nowe generacje opakowań, które pozwalają utrzymać a nawet p...