Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - strona 35

Struktura logiczna symboli kodowych

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Prawo żywnościowe
Pobrań: 21
Wyświetleń: 574

Struktura logiczna symboli kodowych: 1) dla EAN - 13: xxx tzw. flaga lub prefiks - oznacza kraj pochodzenia numer producenta numer indywidualny produktu x cyfra kontrolna 2) dla EAN - 8: xxx prefiks kraju numer produktu x cyfra kontrolna Prefiksy nadawane przez IANA: 00-09 USA i Kanada...

Prawo żywnościowe-wtęp

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Prawo żywnościowe
Pobrań: 126
Wyświetleń: 742

PRAWO ŻYWNOŚCIOWE - zespół norm (aktów) prawnych ustalających zasady wytwarzania i obrotu surowcami, żywnością oraz przedmotami użytku, wchodzącymi w kontakt z nimi w zakresie niezbędnym do ochrony i zaspokojenia oczekiwań konsumenta:. zespół postanowień prawnych, które regulują: - produkcję - p...

Zasady ogólne prawa żywnościowego

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Prawo żywnościowe
Pobrań: 140
Wyświetleń: 777

ZASADY OGÓLNE PRAWA ŻYWNOŚCIOWEGO Artykuł 5 Cele ogólne Prawo żywnościowe ma za zadanie realizację jednego lub więcej ogólnych celów dotyczących... Jest również pierwsza regulacja prawa UE, która zdefiniowała pojęcie „żywności”. W art.2: „Dla celów niniejszego rozporządzenia „żywność” (lub „śr...

Znak bezpieczeństwa-opracowanie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Prawo żywnościowe
Pobrań: 14
Wyświetleń: 567

Ustawa z dnia 22-01-2001 r. o ogólnym bezpieczeństwie wyrobów. Obowiązuje od dnia 07-09-2001 roku. Określa: ogólne wymagania dotyczące bezpieczeństwa produktów zasady i tryb przeciwdziałania naruszeniom wymagań organy sprawujące nadzór nad bezpieczeństwem produktów Produkt bezpieczny - produkt,...

Kryteria dotyczące jednostek certyfikujących

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Prawo żywnościowe
Pobrań: 21
Wyświetleń: 567

Kryteria dotyczące jednostek certyfikujących: bezstronność kompetencja personelu przeprowadzającego certyfikację poufność postępowania certyfikującego (informacje o przeprowadzanych działaniach nie mogą być udzielane osobom trzecim); przetrzymywanie dokumentacji dotyczącej certyfikacji wyrobu w s...

Chemiczne zmiany w suszonych produktach

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Suszarnictwo
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1085

WPŁYW Tg NA FIZYKO - CHEMICZNE ZMIANY W SUSZONYCH PRODUKTACH Krystalizacja Produkty amorficzne - metastabilne, mogą krystalizować w czasie przechowywania. Szybkość krystalizacji wzrasta wraz ze wzrostem różnicy pomiędzy temp produktu a temp przejścia szklistego. Amorficzne formy niskocząsteczkowych...

Filtracja połączona z suszeniem

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Suszarnictwo
Pobrań: 28
Wyświetleń: 1239

Filtracja połączona z suszeniem Korzyści z połączenia 2-óch operacji Poprawia jakość produktu dzięki połączeniu różnych operacji w jednym urządzeniu (brak zanieczyszczeń) Poprawa ekonomiki i wydajności produkcji (brak transportu mokrego materiału, mniejsze ubytki produktu, krótszy czas przebywani...

Liofilizacja-wady i zalety

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Suszarnictwo
Pobrań: 343
Wyświetleń: 6685

LIOFILIZACJA - zalety i wadyZalety:bardzo wysoka jakość (brak degradacji cieplnej, minimalizacja procesów zachodzących najszybciej przy średniej zawartości wody np. nieenzymatyczne zbrunatnienie, zachowanie naturalnego składu chemicznego, zwłaszcza witamin i ...

Przemysłowe czynniki jakości suszonej żywności

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Suszarnictwo
Pobrań: 7
Wyświetleń: 1407

PRZEMYSŁOWE CZYNNIKI JAKOŚCI SUSZONEJ ŻYWNOŚCI jakość materiału surowego: smak, zapach, wygląd, wilgotność, tekstura, skład obróbka wstępna: mycie, obieranie, sortowanie, krojenie, blanszowanie (czas, temp), stosowanie konserwantów, obróbka osmotyczna warunki suszenia: zamiany temp produktu w cza...

Suszarki konwekcyjne

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Suszarnictwo
Pobrań: 259
Wyświetleń: 3990

Suszarki konwekcyjne Suszarki opadowe (szybowe) Stosowane są do suszenia materiałów ziarnistych (tj zboża, cukier, nasiona oleiste, węgiel granulowany). Gorące powietrze jest doprowadzone prostopadle do materiału suszonego. Typy suszarek szybowych : materiał opada swobodnie; swobodny ruch materiał...