Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - strona 34

note /search

Warzywnictwo i rośliny zielarskie-pytania i odpowiedzi, skrypt 2

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Warzywnictwo i rośliny zielarskie
Pobrań: 147
Wyświetleń: 1974

1. Podaj ważniejsze typy klasyfikacji warzyw (przykłady). 1. ze wzgledu na organ uzytkowy: - korzeniowe - marchew pietruszka, seler, burak - cebulowe - cebula, czosnek, por - liściowe - kapusta, salata, cykoria, endywia pietruszka, seler (one naciowe, ale chyba mozna podciagnac pod lisciowe) - owoc...

Warzywnictwo i rośliny zielarskie-skrypt 2

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Warzywnictwo i rośliny zielarskie
Pobrań: 21
Wyświetleń: 1561

OBERŻYNA Sucha masa 7 - 11g Białko 1,5 - 2 Tłuszcze 0,3 g Cukry 3-4g Witamina C 14 - 20 mg Sole Ca, K, P, i Fe, antocyjany WYMAGANIA KLIMATYCZNE Temperatura powietrza 22 - 30 Temperatu...

Warzywnictwo i rośliny zielarskie-wykład 3 i 4

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Warzywnictwo i rośliny zielarskie
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1526

Brassicaceaea (Cruciferae) - Krzyżowe Wspólny przodek odm. botanicznych gat. B. oleracea - B. oleracea var. silvestris L. - kapusta dzika (2 lub wielolet.) - nie ma tendencji do wytwarzania główek Zróżnicowanie form kapustnych: zmienność w typie form dzikich, mutacja i przypadkowe krzyżówki. Aberac...

Warzywnictwo i rośliny zielarskie-wykłady 1 i 2

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Warzywnictwo i rośliny zielarskie
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1463

Uprawa warzyw 210-270tyś ha, produkcja 5,6mln ton, plon kapusty 37t/ha (28%), marchew 28t/ha (19%), cebula 23t/ha (16,5%) Spożycie warzyw - 121kg/M (146-krajowe, 6-import) (kapusta ok. 40, marchew 20, cebula 12, pomidor 14,5, ogórek 11, burak ćw 12) Wartość skupu warzyw: 459,1 mln zł Produkcja mroż...

Analiza sensoryczna i ocena organoleptyczna żywności

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Analiza żywności
Pobrań: 1155
Wyświetleń: 8393

Analiza sensoryczna i ocena organoleptyczna żywności Ocena organoleptyczna - to jakość produktów spożywczych oceniana za pomocą zmysłów wzroku, węchu, dotyku i smaku. Indywidualnie przeprowadzona ocena organoleptyczna, nie jest powtarzalna, gdyż zależy od wrażliwości oceniającego, jego stanu fizjol...

Analiza żywnosci do egaminu

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Analiza żywności
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1337

Analiza żywności do examinu    DOKLADNOŚĆ- metoda dokładna jest to taka metoda, która daje wyniki bliskie wartości prawdziwej.Jesli metoda dokladną wykona sie oznaczenie wielokrotnie, to najwiecej wynikow bedzie odpowiadac wartosci prawdziwej mala dokladnosc i duza precyzja to przez bledy systematy...

Analiza żywności-areometry

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Analiza żywności
Pobrań: 455
Wyświetleń: 2247

Analiza żywności Sprawozdanie Pomiar gęstości i ocena sensoryczna soku pomarańczowego 1.Cel ćwiczenia: Celem ćwiczenia jest poznanie metod, które stosuje się do obliczania gęstości różnych roztworów. Student ma zbadać zawartość sacharozy w roztw...

Analiza żywności-białka

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Analiza żywności
Pobrań: 189
Wyświetleń: 1946

Analiza żywności Sprawozdanie Oznaczenie zawartości białka różnymi metodami. 1. Ćwiczenie A. Oznaczenie zawarto ści białka metodą Kjeldahla Oznaczenie składa się z dwóch etapów. I etap jest to mineralizacja próbki w środowisku stężonego H 2 SO 4 . Azot białkowy w tych warunkach przekształca się do ...

Rada do spraw monitoringu

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Prawo żywnościowe
Pobrań: 21
Wyświetleń: 812

RADA DS. MONITORINGU: Zadania Rady ds. Monitoringu: przedstawienie jednostek badawczo - rozwojowych Sprawy związane z funkcjonowaniem programu monitoringu na potrzeby analizy ryzyka a w szczególności: przygotowywanie perspektywistycznych kierunków badań monitoringowych; przygotowywanie okresowy...

Rolnictwo ekologiczne

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Prawo żywnościowe
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1092

ROLNICTWO EKOLOGICZNE Ekologiczne gospodarstwo rolne - gospodarstwo, w którym produkcja rolna prowadzona jest metodami ekologicznymi czyli, naturalne metody produkcji, nie naruszające równowagi przyrodniczej. Produkt rolnictwa ekolo...