Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - strona 29

Ryby, podział ryb konsumpcyjnych

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia gastronomiczna
Pobrań: 168
Wyświetleń: 3514

RYBY Podział ryb konsumpcyjnych. Środowisko życie - słodkowodne (karp, troć, szczupak), morskie (flądra, tuńczyk, śledź) Zawartość tłuszczu - tłuste (łosoś, makrela, węgorz), średniotłuste (karp, pstrąg), chude (dorsz, morszczuk, okoń) Kształt ciała - wrzecionowate (lin, sum, śledź), płaskie (hal...

Tłuszcze jadalne-klasyfikacja

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia gastronomiczna
Pobrań: 273
Wyświetleń: 1652

TŁUSZCZE JADALNE Klasyfikacja tłuszczy jadalnych ze względu na pochodzenie zwierzęce roślinne ze względu na funkcje technologiczna piekarskie cukiernicze smażalnicze Tłuszcze zwierzęce: słonina smalec łój wolowy masło SŁONINA - tkanka tłuszczowa zdjęta z grzbietu, boków tuszy również z s...

Urządzenia chłodnicze

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia gastronomiczna
Pobrań: 518
Wyświetleń: 3136

URZĄDZENIE CHŁODNICZE Urządzenie chłodnicze dla gastronomii można podzielić na: urządzenie chłodnicze magazynowane do przechowywania niezbędnych zapasów produktów spożywczych urządzenie chłodnicze technologiczne, stosowane w produkcji lub obr...

Wartość odżywcza warzyw

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia gastronomiczna
Pobrań: 126
Wyświetleń: 1351

WARTOŚĆ ODŻYWCZĄ WARZYW Warzywa świeże w częściach jadalnych 5-40% suchej masy a w niej 2-28% węglowodany 0,5-5,6% białka 0,1-1,1% tłuszcze Ponadto zawierają: kwasy tłuszczowe składniki mineralne barwniki fitoncydy enzymy i olejki eteryczne Podział w arzyw: Ze względu na część jadalna or...

Zupy i sosy-zagęszczanie potraw

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Technologia gastronomiczna
Pobrań: 203
Wyświetleń: 3339

ZUPY I SOSY Zagęszczanie potraw Głównym składnikiem zagęszczającym jest skrobia jako składnik: kasz roślin strączkowych ziemniaków oraz stosowana samodzielnie jako mąka ziemniaczana, pszenna, rzadziej kukurydziana. Zawartość skrobi W...

Cechy prawa UE

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Prawo żywnościowe
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1358

Cechy prawa UE: Działa bezpośrednio w stosunku do wszystkich państw członkowskich i ich obywateli, ma moc wiążącą, Jest nadrzędne w stosunku do prawa krajów członkowskich. Parlamenty krajów członkowskich nie mogą wydawać ustaw niezgodnych z prawem unii. Ustawy niezgodne z prawem UE staja się niewa...

Deklaracja kwasów tłuszczowych

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Prawo żywnościowe
Pobrań: 7
Wyświetleń: 721

Deklaracja kwasów tłuszczowych w cholesterolu pociąga za sobą konieczność zadeklarowania ogólnej ilości tłuszczu, podaje się w następującej kolejności: tłuszczu (g), w tym kwasów tłuszczowych nasyconych (g) kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (g) kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (g)

Europejski Komitet Normalizacyjny, struktura

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Prawo żywnościowe
Pobrań: 49
Wyświetleń: 721

Europejski Komitet Normalizacyjny, struktura: Sektor tematyczny CEN ↓ podsektory (SUB) ↓ Komitety Techniczne (TC) ↓ Grupy robocze (WG) Zagadnienia żywnościowe w CEN: Sektor C: chemia, inżynieria chemiczna, produkty...

Komisja Kodeksu Żywnościowego

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Prawo żywnościowe
Pobrań: 28
Wyświetleń: 735

KOMISJA KODEKSU ŻYWNOŚCIOWEGO: Założenia programowe: ochrona zdrowia konsumenta ułatwienie międzynarodowego handlu i obrotu żywnością koordynacja prac podejmowanych przez organizacje międzynarodowe w dziedzinie standardów żywnościowych określenie priorytetów działania inicjowanie i kierowanie p...

Formalny nadzór na żywnością w Polsce-organy

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Prawo żywnościowe
Pobrań: 49
Wyświetleń: 819

ORGANY SPRAWUJĄCE FORMALNIE NADZÓR NAD ŻYWNOŚCIĄ W POLSCE: Minister Rolnictwa i rozwoju Wsi, Minister Zdrowia; Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów; Inspekcja Handlowa; Inspekcje jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych; Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa;