Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - strona 23

Zaleganie w glebie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Anna Maria Brzozowska
  • Toksykologia
Pobrań: 14
Wyświetleń: 1078

Zaleganie w glebie: -insektycydy polichlorowe- lata -herbicydy mocznikowe- 18 miesięcy -pochodne triazyny 18 miesięcy -fenoksyoctowe 6 m. -karbaminiany 3 m -insektycydy fosforoorg. 1-3 m Węglowodory polichlorowane(insektycydy): -DDT, w Po...

Substancje dodawane celowo do żywności

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Anna Maria Brzozowska
  • Toksykologia
Pobrań: 91
Wyświetleń: 1155

Sub. dodawane celowo do żywności podlegają regulacji prawnej: Ustawa o Warunkach Zdrowotnych żywności i żywienia. Co tam jest: -definicje środka spożywczego, używki -definicje dozwolonych sub. dodatkowych -delegacja do Ministra Zdrowia, czyli co powinien zrobić. A powinien określić dozwolone sub...

Źródła zanieczyszczeń żywności

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Anna Maria Brzozowska
  • Toksykologia
Pobrań: 0
Wyświetleń: 504

Źródła zanieczyszczeń żywności WWA: -biosynteza przez drobnoustroje, rośliny -środowiskowe: niepełne spalanie materiału organicznego -procesy technologiczne w przem. spoż.(wędzenie, grillownie, suszenie bez... gazami spalinowymi, upalanie czyli ekstrakcja rozp. będącymi pochodnymi ropy) -smoły p...

Kierunki rozwoju żywności funkcjonalnej i wygodnej-wykład

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Krzysztof Krygier
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1155

Wykład 1 - 13.10.2009 Kierunki rozwoju żywności funkcjonalnej i wygodnej Trend globalny: - żywność funkcjonalna w najszerszym rozumieniu tego określenia a) Jest to żywność o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych. (np. Benecol, Flora proactive) b) Wszystko co prozdrowotne - bo jest skute...

Leki odchudzające

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Krzysztof Krygier
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1288

Suplementy diety C.D. Leki odchudzające: Żywność o obniżonej zawartości energetycznej (light) - 30% zredukowana zawartość kalorii. Żywność niskoenergetyczna - produkt sam w sobie ma mało kalorii. Substancje pęczniejące i przez to dające poczucie sytości - bez kalorii. Inhibitory enzymów trawie...

Suplement diety

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Krzysztof Krygier
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1246

Suplement diety Śr. spoż., którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wskazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, umożliwiającej dawkowa...

Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Krzysztof Krygier
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1232

Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego Dietetyczne środki spożywcze preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, oraz preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne śr. spoż. uzupełniające, obejmujące prod. zboż. przetw. i inne środki spożywcze dl...

Żywność wzbogacana

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Krzysztof Krygier
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 42
Wyświetleń: 1155

Żywność wzbogacana Maksymalnie: witaminy i sole min. - 50% RDA Za wyjątkiem witaminy C i kwasu foliowego - 100% RDA (ponieważ są bardzo labilne) Minimalnie nie mniej niż 15% RDA Obligatoryjne wzbogacanie żywności: - jodowanie soli - w...

Wegetarianizm-opracowanie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Krzysztof Krygier
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 42
Wyświetleń: 1071

Wegetarianizm Formy wegetarianizm: Semiwegetarianizm - forma najłagodniejsza i najzdrowsza (?), małe ilości mięsa, szczególnie drobiu i ryb. Peskatarianizm - ryby Laktoowowegetrarianizm - mleko i jaja Weganizm - bez produktów pochodzeni...

Możliwe pochodzenie substancji dodatkowych

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Krzysztof Krygier
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 21
Wyświetleń: 931

Możliwe pochodzenie substancji dodatkowych: naturalne biotechnologiczne naturalne ale modyfikowane (np. skrobia) - modyf. chemicznie muszą mieć symbol E - modyf. fizycznie, bez symbolu E syntetyczne identyczne z naturalnymi syntetyczne GMO Dodatki natural ne : zalety: - naturalne, więc dob...