Prof. dr hab. Krzysztof Krygier - strona 3

Właściwości emulgujące i stabilizujące

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Krzysztof Krygier
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 42
Wyświetleń: 1246

Właściwości emulgujące i stabilizujące: Guma arabska - zastosowanie: napoje, cukiernictwo aby pełnić rolę emulgatora i stabilizatora emulsji hydrokoloidy powinny być rozpuszczalne w zimnej wodzie, tworzyć roztwory o niskiej lepkości, charakt...

Żelatyna, właściwości funkcjonalne

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Krzysztof Krygier
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 91
Wyświetleń: 2534

ŻELATYNA otrzymywana z kolagenu, inne właściwości niż kolagen; hydrokoloid, wymagane tylko stężenie 3,5%, aby utworzyć żel surowce do wytworzenia żelatyny: - skóry świń (krupon) - skóry cielęce i bydlęce (szpalt) - kości (oseina) - odtłuszcza...

ADI-opracowanie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • prof. dr hab. Krzysztof Krygier
  • Żywienie człowieka
Pobrań: 21
Wyświetleń: 847

ADI - ilość substancji dodatkowej wyrażona w mg/kg masy ciała człowieka, która pobierana codziennie w ciągu całego życia wraz z pożywieniem i innymi źródłami nie okaże się wg aktualnego stanu wiedzy szkodliwa dla zdrowia. Całkowite dzienne pobranie danej substancji nie stanowi zagrożenia, jeżeli b...