Prof. dr hab. inż. Tadeusz Tuszyński

Mikrobiologia egzamin - budowa ścian komórkowych bakterii

  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • prof. dr hab. inż. Tadeusz Tuszyński
  • Mikrobiologia żywności
Pobrań: 2548
Wyświetleń: 4991

...Bakterie G(+) posiadają ścianę komórkową zbudowaną z mureiny od kilkunastu do kilkudziesięciu (40) warstw peptydoglikanu o grubości do 100Ă i stanowi od 50% do 90% suchej asy ściany. Warstwę plastyczną G(+) tworzą heteropolimery kw. Tejchowych, teichourenowych i lipole jchonowych. Bakterie G(+)...

Bakterie i wirusy - informacje ogólne

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • prof. dr hab. inż. Tadeusz Tuszyński
  • Mikrobiologia żywności
Pobrań: 2121
Wyświetleń: 4354

Notatka porusza między innymi zagadnienia takie jak: formy życiowe, występowanie, typowa średnica komórki, czas generacji - minimum, rozmnażanie płciowe. (…) …, Butyribacterium, Sporolactobacillus, Sporosarcina cechy charakterystyczne gram(+) prawie wszystkie bakterie przetrwalnikujące maja cyli...

Chorobotwórczość drobnoustrojów i metody ochrony żywności

  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • prof. dr hab. inż. Tadeusz Tuszyński
  • Mikrobiologia żywności
Pobrań: 1967
Wyświetleń: 6041

Zagadnienia poruszone na zajęciach są następujące: cechy drobnoustrojów decydujące o wywołaniu choroby, strategie życiowe drobnoustrojów chorobotwórczych, toksyny białkowe,toksykoinfekcja, intoksykacja, choroby przenoszone przez żywność, drobnoustroje chorobotwórcze w żywności, choroby zakaźne, cho...