Prof. dr hab. Anna Maria Brzozowska - strona 2

note /search

Podział trucizn wg Europejskiego Towarzystwa Ośrodków Ostrych zatruć ...

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Toksykologia
Pobrań: 91
Wyświetleń: 2009

Podział wg Europejskiego Towarzystwa Ośrodków Ostrych zatruć i Toksykologów Klinicznych: *Grupa 1, średnio trujące. Działanie cytotoksyczne(uszkodzenia kom.) głównie wątroby i nerek. Do czyn. toksycznych należą: amanitotoksyny i falotoksyny(są to sub. b. trwałe w wysokich temp. nie ulegają zmianom...

Pestycydy

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Toksykologia
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1652

Reakcje sub. aktywnych zawartych w pestycydach z innymi zw. organizmu lub środowiska ►reakcji nitrozowania ulegają: -insektycydy N-metylokarbaminianowe np. karbaryl, linuron(stosowany również jako herbicyd) -

Wpływ alkaloidów purynowych na organizm

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Toksykologia
Pobrań: 21
Wyświetleń: 763

Wpływ alkaloidów purynowych na organizm: ∗ośrodkowy układ nerwowy: -małe dawki- przyjemna stymulacja, hamuje stany zmęczenia, poprawia procesy kojarzenia, ale gdy zostanie odstawiona to występować mogą: bóle głowy, zmęczenie, niepokój, senność -dawki 1-5 mg/kg masy ciała, powodują zwiększone pob...

Toksykologia-wstęp

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Toksykologia
Pobrań: 133
Wyświetleń: 1414

Toksykologia-nauka o truciznach i zatruciach, dyscyplina naukowa zajmująca się badaniem: ♣aktualnych lub potencjalnych niebezpieczeństw związanych z działaniem na org. żywe sub. chem.(trucizn) ♣mechanizmem ich działania ♣opracowaniem sposo...

Zaleganie w glebie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Toksykologia
Pobrań: 21
Wyświetleń: 1120

Zaleganie w glebie: -insektycydy polichlorowe- lata -herbicydy mocznikowe- 18 miesięcy -pochodne triazyny 18 miesięcy -fenoksyoctowe 6 m. -karbaminiany 3 m -insektycydy fosforoorg. 1-3 m Węglowodory polichlorowane(insektycydy): -DDT, w Po...

Substancje dodawane celowo do żywności

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Toksykologia
Pobrań: 133
Wyświetleń: 1449

Sub. dodawane celowo do żywności podlegają regulacji prawnej: Ustawa o Warunkach Zdrowotnych żywności i żywienia. Co tam jest: -definicje środka spożywczego, używki -definicje dozwolonych sub. dodatkowych -delegacja do Ministra Zdrowia, czyli co powinien zrobić. A powinien określić dozwolone sub...

Źródła zanieczyszczeń żywności

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Toksykologia
Pobrań: 0
Wyświetleń: 539

Źródła zanieczyszczeń żywności WWA: -biosynteza przez drobnoustroje, rośliny -środowiskowe: niepełne spalanie materiału organicznego -procesy technologiczne w przem. spoż.(wędzenie, grillownie, suszenie bez... gazami spalinowymi, upalanie czyli ekstrakcja rozp. będącymi pochodnymi ropy) -smoły p...