Prof. dr hab. Anna Maria Brzozowska

note /search

Aromaty-opracowanie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Toksykologia
Pobrań: 21
Wyświetleń: 1351

Aromaty Flavoring Substance- nat. sub. aromatyczne, oznacza określoną sub. chemiczną posiadającą zdolności aromatyzowania żywności, która jest pozyskiwana z surowców nat.(pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego) Olejki(ok. 66 jest dopuszczonych np. kminkowy, kolendrowy, koprowy itd.) Olejki frakc...

Chrom- właściwości

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Toksykologia
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1169

Chrom Źródła: -przem. metalurgiczny -spalanie węgla -przem. garbarski, farbiarski(barwniki chromowe) -preparaty grzybobójcze do drewna -cement(zawiera do 60 mg/kg), azbest(zawiera do 1500 mg/kg) -w gosp. domowych: zapałki, kleje, śr. piorące...

Wpływ czynników środowiskowych na eksperyment

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Toksykologia
Pobrań: 35
Wyświetleń: 602

. Czynniki środowiskowe: -temperatura, wilgotność -ciśnienie -skład powietrza -naświetlenie, napromieniowanie -hałas -warunki bytowania Wszystkie czynniki środowiskowe mogą wpływać na wyniki eksperymentu, badań przeprowadzonych na zwierzętach. Przy badaniach określonego zw. należy wziąć okre...

Korzyści ze stosowania sub. dodatkowych

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Toksykologia
Pobrań: 21
Wyświetleń: 560

Korzyści ze stosowania sub. dodatkowych: Technologiczne- umożliwienie/ułatwienie przeprowadzenia procesu np. topniki dodawane w prod. serków topionych, klarowanie wina, piwa, stabilizatory dodawane do chałwy. Ekonomiczne: -sub. syntetyczne są tańsze od nat. np. barwniki, aromaty. -dodawanie sub...

Krew i limfa

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Toksykologia
Pobrań: 154
Wyświetleń: 1491

KREW I LIMFA Miejsca wchłaniania: -Jama ustna: nikotyna, cyjanki, nitrogliceryna, fenole, strychnina, kokaina, alkohol, piramidon -Żołądek: alkohol, nikotyna, kwas salicylowy, aspiryna, kofeina, teofilina -Jelito cienkie: większość trucizn -J...

Losy trucizn w organizmie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Toksykologia
Pobrań: 147
Wyświetleń: 2170

Losy trucizn w organiźmie: •odkładanie: -tkanka tłuszczowa, w niej odkładają się sub. rozpuszczalne w tłuszczach np. DDT, węglowodory polichlorowe: dieldryna, metoksycholr, WWA, polichlorowane bifenyle(zanieczyszczenia środowiska, media transformatorów). Substancje te zmagazynowane w tkance tłusz...

Mediatory reakcji alergicznej

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Toksykologia
Pobrań: 63
Wyświetleń: 994

Mediatory reakcji alergicznej to: •w ziarnistościach znajduje się histamina o aktywności: -zwężanie dróg oddechowych, co powoduje: świszczący oddech, trudności w oddychaniu. -rozszerzanie naczyń krwionośnych, co powoduje: zaczerwienienie w mi...

Narażenie na promieniowanie jonizujące

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Toksykologia
Pobrań: 49
Wyświetleń: 791

Narażenie na promieniowanie jonizujące Jednostka aktywności promieniotwórczej to ilość rozpadów na sekundę czyli inaczej mówiąc jak dużo jest rozpadów wysyłających energię w czasie 1 sekundy, wyraża się ją w Bekerelach 1 atom w 1 s to 1 Bq. Rodzaje dawek: -ekspozycyjna(obecnie rzadko się używa te...

Niepożądane reakcje po spożyciu posiłków

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Toksykologia
Pobrań: 14
Wyświetleń: 707

Niepożądane reakcje po spożyciu posiłków -Toksyczność(czyli związane z dawką) -Nietoksyczne, nawet bardzo małe dawki mogą powodować reakcje b. niekorzystne, nie są to reakcje związane z dawką sub.(nadwrażliwość), wśród nich wyróżniamy: •Alergie(wytwarzanie przeciwciał) -IgE zależne np. na: anna...

Nowotwór-opracowanie

  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Toksykologia
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1050

Nowotwór-zespół nieprawidłowych komórek(autonomiczne względem innych nie podlegają regulacji organizmu, szczególnie w zakresie rozrastania się, proces rozrastania i namnażania jest najmniej wrażliwy na sygnały organizmu -różnią się od występujących w danym miejscu budową(guz lub charakter rozsian...