Higiena i epidemiologia - strona 8

note /search

Podobieństwa między badaniem eksperymentalnym a prospektywnym - porów...

  • Uniwersytet Łódzki
  • Higiena i epidemiologia
Pobrań: 7
Wyświetleń: 623

Podobieństwa między badaniem eksperymentalnym a prospektywnym badanie eksperymentalne- celowe i kontrolowane sterowanie jedną określoną cechą(przyczyną), co pozwala badającemu dokładnie i miarodajnie ocenić oddziaływanie tej cechy na wybrane funkcje zdrowotne organizmu; doświadczenia można wykonywa...

Podział leków - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Higiena i epidemiologia
Pobrań: 217
Wyświetleń: 2170

Podział leków Lek - każda substancja, niezależnie od pochodzenia (naturalnego lub syntetycznego), wprowadzana do organizmu w celu osiągnięcia pożądanego efektu terapeutycznego, lub w celu zapobiegania chorobie, podawana w ściśle określonej dawce. Lekiem jest substancja modyfikująca procesy fizjolo...

Higiena i epidemiologia, Postulaty Hilla - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Higiena i epidemiologia
Pobrań: 287
Wyświetleń: 3332

Postulaty Hilla kryteria przyczynowości Austina Bradforda Hilla (1897-1991) - cenionego brytyjskiego statystyka medycznego. Wyróżnił on dziewięć warunków, jakie musi spełniać rozpatrywana przesłanka, by można ją było uznać za przyczynę danego zjawiska. W przypadku koncepcji Hilla kryteria służą gł...

Rodzaje zmienności zjawisk zdrowotnych w czasie - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Higiena i epidemiologia
Pobrań: 182
Wyświetleń: 2030

Rodzaje zmienności zjawisk zdrowotnych w czasie ma na nią wpływ: OKRES WYLĘGANIA CHOROBY - po jakim czasie od ekspozycji na dany czynnik szkodliwy pojawiają się kliniczne objawy danej choroby Zmienność sekularna - zmiany w występowaniu chorób, zgonów lub innych zjawisk zdrowotnych na przestrzeni ...

Rola błonnika i wartości odżywcze - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Higiena i epidemiologia
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1316

Rola błonnika i wartości odżywcze błonnik - roślinne wielocukry i ligniny, oporne na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego człowieka. mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym ( celuloza , hemicelulozy,

Rola szczepień ochronnych - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Higiena i epidemiologia
Pobrań: 84
Wyświetleń: 1533

Rola szczepień ochronnych SZCZEPIENIA OCHRONNE polegają na sztucznym wprowadzeniu określonych antygenów py wiekowe w postaci szczepionki do organizmu w celu uodpornienia go na naturalne zakażenia drobnoustrojem chorobotwórczym lub niekiedy kilkoma drobnoustrojami

Różnica między prewencją (profilaktyką) a promocją zdrowia - porównani...

  • Uniwersytet Łódzki
  • Higiena i epidemiologia
Pobrań: 1981
Wyświetleń: 8799

Różnica między prewencją (profilaktyką) a promocją zdrowia prewencja - skierowana jest do grup ryzyka, których celem jest najczęściej wczesne wykrycie choroby (przesiewowe) - związana z paradygmatem biomedycznym - edukacja zorientowana jest na zapobieganie chorobom. Upowszechnia się zalecenia re...