Biochemia - strona 28

Wykład - Aminokwasy kwasowe i zasadowe

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biochemia
Pobrań: 35
Wyświetleń: 441

1.3.3. RÓWNOWAGI PROTOLITYCZNE AMINOKWASÓW AK pk Symb. Struktura H-AK+ pk1 pk2 pk3 pkI AMINOKWASY DIFUNKCYJNE Gly 2.34 9.60 5.97 Ala 2.34 9.69 6.01 Pro 1.99 10.06 6.30 AMINOKWASY Z GRUPĄ HY (Y = O, S) Ser 2.21 9.15 5.68 Cys 1.71 8.27 10.78 5.02 AMINOKWASY AROMATYCZNE Phe ...

Aminokwasy - właściwości i reakcje

  • Uniwersytet Warszawski
  • Biochemia
Pobrań: 763
Wyświetleń: 1974

Paulina Krzemińska 2.11.2011r. Opis doświadczenia 2: Aminokwasy - właściwości i reakcje. W poniższych reakcjach wykorzystywałam roztwór białka jaja kurzego dostępny dla całej grupy, który został sporządzony poprzez oddzielenia białka od żółtka i dodanie do niego 100 ml dwuprocentowego roztworu NaC...

Badanie funkcji termodynamicznych dwuskładnikowych układów-opracowanie...

  • Uniwersytet Warszawski
  • Biochemia
Pobrań: 189
Wyświetleń: 1057

Badanie funkcji termodynamicznych dwuskładnikowych układów nieelektrolitów w oparciu o metodę udziałów grupowych UNIFAC Celem ćwiczenia jest zapoznanie z wpływem podstawowych parametrów molekularnych (objętość, powierzchnia, kształt i energie oddziaływań międzycząsteczkowych pomiędzy składnikami mi...

Badanie zjawiska osmozy-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Biochemia
Pobrań: 364
Wyświetleń: 2114

Badanie zjawiska osmozy Celem ćwiczenia było określenie na jaką wysokość wzniesie się słup cieczy po ustaleniu się równowagi termodynamicznej w badanych układach. Badałyśmy różnicę w podnoszeniu się cieczy w dwóch identycznych uk...

Białka w produktach spożywczych -opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Biochemia
Pobrań: 0
Wyświetleń: 476

Białka Rzadko występują jako materiał zapasowy (wyjątkiem nasiona niektórych roślin) nasiona zbóż - białka typu glutenom soja - glikoproteina 7s (magazyn aminokwasów i azotu) U zwierząt nie występują jako materiał zapasowy, pobierają za to duże ich ilości wraz z pokarmem roślinnym i właśnie te b...

Otrzymywanie i badanie właściwości skrobi i glikogenu-sprawozdanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Biochemia
Pobrań: 413
Wyświetleń: 2597

Paulina Krzemińska 4.01.2012r. Sprawozdanie z doświadczenia 6: Otrzymywanie i badanie właściwości skrobi i glikogenu Wydzielanie glikogenu z wątroby: Otrzymaną wątrobę (nr 1, m=10,1g) umieściłam w moździerzu i rozpoczęłam ucieranie z niewielkim dodatkiem piasku (ułatwił on rozcieranie). Gdy w moź...

Główne kategorie makrocząsteczek zaangażowanych w translację-opracowan...

  • Uniwersytet Warszawski
  • Biochemia
Pobrań: 28
Wyświetleń: 511

GŁÓWNE KATEGORIE MAKROCZĄSTECZEK ZAANGAŻOWANYCH W TRANSLACJĘ: cząsteczka informacyjnego RNA (mRNA) która niesie informację o sekwencji aminokwasowej cząsteczki tRNA tyle ile kodonów, tyle musi być specyficznych cząsteczek tRNA (kilkadziesiąt) enzymy aktywujące aminokwasy - syntetazy aminoacylo-tR...

Glukoneogeneza-opracowanie

  • Uniwersytet Warszawski
  • Biochemia
Pobrań: 168
Wyświetleń: 1316

GLUKONEOGENEZA: - synteza cukrów de novo, z prostych metabolitów niecukrowych - jest w pewnym sensie odwróceniem glikolizy - glukoneogeneza ma trochę szersze znaczenie, bo dotyczy syntezy glukozy nie tylko z pirogronianu, ale z różnych inn...